«Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τη Σύρο, την Πάρο και σύντομα τη Μύκονο»

Οι βασικοί στόχοι της διασύνδεσης των Κυκλάδων, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
18:47
19/03/2018
«Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τη Σύρο, την Πάρο και σύντομα τη Μύκονο»
4
loading

Ασφάλεια εφοδιασμού, μείωση κόστους και περιορισμός της ρύπανσης του περιβάλλοντος, είναι οι βασικοί στόχοι της διασύνδεσης των νησιών, επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αφορμή τα εγκαίνια της πρώτης φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων, ενώ τονίζει ακόμη ότι στο νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, για την περίοδο 2019-2028, θα περιληφθούν και νησιά των Δυτικών και Νότιων Κυκλάδων.

Η επένδυση για το έργο που εγκαινιάστηκε σήμερα, έφθασε στα 245 εκατ. ευρώ, ενώ το όφελος υπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ ετησίως. Στόχοι της διασύνδεσης, τονίζει το ΥΠΕΝ, είναι:

 • η αξιόπιστη και επαρκής τροφοδότηση των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα, δίνοντας παράλληλα πρόσθετη ώθηση στη τουριστική δραστηριότητα
 • η μείωση της επιβάρυνσης που προκαλείται στο περιβάλλον από τους πετρελαϊκούς σταθμούς παραγωγής
 • η μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά όλης της χώρας μέσω του περιορισμού των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, που αντανακλούν εν πολλοίς το αυξημένο κόστος ηλεκτροπαραγωγής των μη διασυνδεδεμένων νησιών

Σημειώνεται ακόμη ότι «oι μελέτες για τη διασύνδεση νησιών του Αιγαίου, έχουν εκπονηθεί από τη ΔΕΗ ήδη από τη δεκαετία του '70. Στη συνέχεια τα σχέδια αυτά παρέμεναν ασκήσεις επί χάρτου, παρόλο που μέσω των χρεώσεων ΥΚΩ οι καταναλωτές επιβαρύνονται κάθε χρόνο με ένα ποσό 500-800 εκατ. ευρώ (ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου) για την τροφοδοσία με ντίζελ ή μαζούτ των πετρελαϊκών σταθμών στα νησιά. Αυτό πλέον θα σταματήσει, ελαφρύνοντας τους λογαριασμούς των καταναλωτών σε όλη τη χώρα».

Η πρώτη φάση της διασύνδεσης περιλαμβάνει τη Σύρο, την Πάρο και σύντομα τη Μύκονο. Το δεύτερο στάδιο αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού της Νάξου και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων 'Ανδρου-Τήνου και 'Ανδρου-Λιβαδιού (Εύβοια), ενώ η τρίτη φάση που συνίσταται στην πόντιση δεύτερου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του ΑΔΜΗΕ επισπεύδεται κατά δύο χρόνια και θα ολοκληρωθεί το 2020 αντί για το 2022.

Η σωρευτική εξοικονόμηση πόρων με την ολοκλήρωση και της Γ΄ Φάσης υπολογίζεται σε 2,7 δισ. ευρώ, σε ορίζοντα 20ετίας, ενώ εξασφαλίζεται πλήρης αξιοπιστία τροφοδότησης μεγάλου μέρους των Κυκλάδων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Το όνομα σας

  Κάνει εγκαίνια έργου που δεν ξεκίνησε ακόμα και άλλοι οργάνωσαν και υλοποίησαν σχεδιαστικά και οργανωτικά απο το 1998 έως σήμερα, ποιο γελοίος πεθαίνει. με την ίδια λογική και οι προηγούμενοι θα μπορούσαν απο το 1998 έως σήμερα να κάνουν κάθε χρόνο εγκαίνια έως γίνει! Πρέπει να είναι κανείς ντιπ για ντιπ [...] για να τον πιστέψει.

 2. avatar antreα

  ενω οι δεξιοι καναν εγκαινια οταν ειχαν σιγουρεψει τισ μιζες......ουςτ

  1. avatar pan

   Μήπως μιλάς για τις Μίζες του ΠΑΣΟΚ???
   Του ΠΑΣΟΚ που τώρα εχει μετακομίσει στον Συριζα???
   Ελα μην μας κοροιδευεις άλλο...
   Μίζα και Πασοκ ειναι ενα και το αυτο...

 3. avatar pan

  Ο Τσιπρας κάνει εγκαίνια για έργο που θα γινει.... Η απιστευτη προπαγάνδα των αριστερών δινει και παιρνει....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει