Πιθανότητα 20% δίνει βρετανική «δεξαμενή σκέψης» στο ενδεχόμενο επιβίωσης της ευρωζώνης υπό την παρούσα μορφή της, την επόμενη δεκαετία, εξαιτίας ανταγωνιστικών ανισοτήτων μεταξύ των κρατών μελών της.

Το «Κέντρο Οικονομικής και Επιχειρησιακής Έρευνας» Centre for Economics and Business Research (CEBR), με έδρα το Λονδίνο, επισημαίνει ότι η Ισπανία και η Ιταλία πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν ομόλογα ύψους 400 δισ. ευρώ, ωθώντας έτσι την ευρωζώνη, ενδεχομένως, σε μια νέα κρίση.

«Στο σημείο αυτό το ευρώ μπορεί να σπάσει, αν και οι ευρωπαίοι πολιτικοί υπό κανονικές συνθήκες είναι σε θέση να αντιδράσουν σε μια κρίση», τονίζει ο επικεφαλής του CEBR Ντάγκλας ΜακΟυίλιαμς σε κατάλογο με δέκα προβλέψεις για το 2011.

Οι κρίσεις χρέους που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα και την Ιρλανδία προκάλεσαν αναταραχή στην ευρωζώνη, οδηγώντας ορισμένους αναλυτές στην εκτίμηση ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ ίσως χάσουν τελικά την υπομονή τους έναντι των δημοσιονομικά «άτακτων» εταίρων τους, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση της ευρωζώνης.

Η Καγκελάριος Μέρκελ έχει επανειλημμένως τονίσει τη δέσμευση του Βερολίνου προς το ευρώ και επανέλαβε το γεγονός αυτό στο μήνυμά της για το νέο έτος, σήμερα.

Σύμφωνα με τον ΜακΟυίλιαμς, ωστόσο, οι βαθιές ανισορροπίες μεταξύ των πλουσιότερων οικονομιών της ευρωζώνης και των υπολοίπων, οι οποίες έγιναν ιδιαίτερα ορατές μετά την εκδήλωση της πιστωτικής κρίσης το 2008, θα υπονομεύσουν μακροπρόθεσμα το όλο εγχείρημα.

«Εκτιμώ ότι αυτό που θα διαλύσει το ευρώ είναι ότι οι περισσότερες χώρες δεν θα πάρουν τα σκληρά και απαραίτητα εκείνα μέτρα ώστε να κάνουν τις οικονομίες τους ανταγωνιστικές, μακροπρόθεσμα», σημείωσε ο ΜακΟυίλιαμς.