Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες ενόψει της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να ανοίγει ένα πρώτο κύκλο επαφών και συσκέψεων με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και κοινωνικούς φορείς. Στο τραπέζι των συναντήσεων θα βρεθούν τα «καυτά» ζητήματα της οικονομίας όπως η ακρίβεια, η φορολογία, οι τράπεζες και η αγορά.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η σημερινή (4/7) συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη, με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Μέσω της έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική ο Διοικητής της ΤτΕ δίνει τη δική του «συνταγή» για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που θα ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα. Ταυτόχρονα η έκθεση ανέδειξε τις δυσκολίες αλλά και τις ευκαιρίες (ανάπτυξη, επενδυτική βαθμίδα κλπ) με τις οποίες ξεκινάει η νέα κυβέρνηση, υπό συνθήκες διεθνούς ακρίβειας και αβεβαιότητος, με πόλεμο στην Ουκρανία, άνοδο των επιτοκίων, επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας κ.ά.

Οι δυο άνδρες στην πρώτη συνάντηση που θα έχουν στον 6ο όροφο της οδού Νίκης στο Σύνταγμα θα συζητήσουν για τις τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια, τα υψηλά επιτόκια, την παράταση του «Ηρακλή», αλλά και θέματα της ακρίβειας, της παροχής ρευστότητας και της στήριξης των καταναλωτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για τα οποία συζήτησε χθες (3/7) με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου. Η ΕΣΕΕ ζήτησε άμεσα, μεγαλύτερη στήριξη από τα κονδύλια δισεκατομμυρίων του ΕΣΠΑ, του Επενδυτικού Νόμου, των ΣΔΙΤ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητος, τα οποία θα διαχειρίζεται πλέον αποκλειστικά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων και των πρώτων νομοσχεδίων που θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα η νέα κυβέρνηση, ο Κωστής Χατζηδάκης θα έχει επίσης ενημερωτικού χαρακτήρα συναντήσεις σήμερα με τους εκπροσώπους του ΣΕΤΕ, ενώ αύριο Τετάρτη (5/7) με την ΓΣΕΕ, τον ΣΕΒ, την ΓΣΕΒΕΕ και τον ΣΒΕ.