Για κίνδυνο εμπλοκής στις αγοραπωλησίες και τις μισθώσεις ακινήτων από τις αρχές του νέου έτους, με αφορμή την υποχρέωση έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού, προειδοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΟΙΔΑ) με επιστολή που απηύθυνε σήμερα προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη, τον υφυπουργό, Γ. Μανιάτη και την Ειδική Γραμματέα Περιβάλλοντος, Μ. Καραβασίλη.

Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, από τις 9 Ιανουαρίου για κάθε μίσθωση ή αγοραπωλησία ακινήτου θα απαιτείται πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης το οποίο θα κατατάσσει το ακίνητο σε ενεργειακή βαθμίδα ανάλογα με την ενεργειακή του συμπεριφορά (λιγότερο ή περισσότερο ενεργοβόρο), κατά τον ίδιο τρόπο που κατατάσσονται τώρα σε ενεργειακές βαθμίδες οι ηλεκτρικές συσκευές.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από το ΥΠΕΚΑ διετή αναβολή εφαρμογής του ενεργειακού πιστοποιητικού τουλάχιστον για τις μισθώσεις κτιρίων, καθώς και κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των ενεργειακών επιθεωρητών για την έκδοσή του.

«Είναι πλέον αδύνατο εκ των πραγμάτων να υπάρξουν στις 10 περίπου απομένουσες εργάσιμες ημέρες, ενεργειακοί επιθεωρητές με οποιαδήποτε εμπειρία για να εκδώσουν αξιόπιστα πιστοποιητικά, καλύπτοντας χωροταξικά ολόκληρη τη χώρα. Η εμμονή στην άμεση εφαρμογή του πιστοποιητικού συνεπώς, κινδυνεύει να «μπλοκάρει» όλες τις συναλλαγές ακινήτων (αγοραπωλησίες – μισθώσεις)», αναφέρει συγκεκριμένα η Ομοσπονδία.

Παράλληλα, ζητά να καταργηθούν οι κατώτατες αμοιβές που έχουν θεσπιστεί τους ενεργειακούς επιθεωρητές. «Είναι αδιανόητο, κατά την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών, την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά σε απελευθέρωση επαγγελμάτων και κατάργηση των κατώτατων αμοιβών για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, ορκωτούς λογιστές κλπ. να δημιουργείται μια νέα προνομιούχος τάξη επαγγελματιών, με κατοχυρωμένες κατώτατες αμοιβές, και με αναγκαστικό πελάτη ολόκληρο τον ελληνικό λαό».