Οι ηγέτες της Ευρωζώνης διαθέτουν την «πολιτική βούληση να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ», επανέλαβε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δόθηκαν στη δημοσιότητα σημειώνεται ότι το Συμβούλιο ενέκρινε την έκθεση σχετικά με τα γενικά χαρακτηριστικά ενός μελλοντικού νέου μηχανισμού, επιβεβαιώνοντας τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν χθες κατά τη διάρκεια των ανοικτών συζητήσεων σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση.

Συμφωνήθηκε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας θα τροποποιηθεί προκειμένου να συσταθεί ένας μόνιμος μηχανισμός από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ για να διασφαλίζεται συνολικά η χρηματοοικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας – ESM).

Ο μηχανισμός θα αντικαταστήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF / EFSM) που θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τον Ιούνιο του 2013.

Το Συμβούλιο ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για τη σύσταση του μηχανισμού μέχρι τον Μάρτιο του 2011.

Πάντως, την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτισαν την «εντυπωσιακή πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην υλοποίηση του προγράμματος και τη συμφωνία για το πρόγραμμα προσαρμογής της Ιρλανδίας».

Επιβεβαιώνουν παράλληλα τη δέσμευση τους για την αυστηρή εφαρμογή των δημοσιονομικών προτάσεων με βάση τους στόχους για το 2010 και το 2011, ενώ επαναλαμβάνουν τη δέσμευση τους να καταλήξουν σε συμφωνία για τις νομοθετικές προτάσεις σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση έως τα τέλη του Ιουνίου του 2011.