Η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται στη δίνη της οικονομικής κρίσης, διαβεβαίωσε η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της χθεσινής επεισοδιακής συζήτησης στη γερμανική βουλή ενόψει του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Κανείς στην Ευρώπη δεν θα μείνει μόνος του, κανείς στην Ευρώπη δεν θα αφεθεί να καταρρεύσει», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος και κάλεσε τους ηγέτες της ευρωζώνης να εγκρίνουν οριστικά τις αλλαγές στη συνθήκη της Λισαβόνας το αργότερο στο Συμβούλιο του Μαρτίου 2011, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης από τις 27 χώρες μέλη μέχρι το τέλος του 2012 και να τεθεί στη συνέχεια σε λειτουργία ο μόνιμος μηχανισμός κρίσεων.

Όπως είπε, πληρούνται οι δύο βασικοί όροι που είχε θέσει η Γερμανία, η ομοφωνία στη λήψη απόφασης και η χορήγηση της βοήθειας από το μηχανισμό ως «έσχατο μέσο».

Ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε την ιδέα του ευρωομολόγου λέγοντας ότι «δεν πρέπει να γίνει το λάθος να παρουσιαστεί η ως λύση η ενοποίηση των κινδύνων». Διαβεβαίωσε πάντως ότι ο στόχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης «θα είναι και τα επόμενα 50 χρόνια η κατευθυντήρια γραμμή της γερμανικής πολιτικής».