Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη λειτουργία της πλατφόρμας για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, στόχος είναι η πλατφόρμα να ανοίξει στις 24 Ιουνίου καθώς να παραμείνει ανοικτή για την υποβολή αιτήσεων για 15 ημέρες περίπου.

Ο κ. Σκρέκας επισήμανε πως «οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν μόνο τρία στοιχεία. Το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ και τον αριθμό της παροχής, δηλαδή τον αριθμό του μετρητή». Στην αίτηση θα αναφέρουν επίσης τον τύπο της συσκευής που θέλουν να αντικαταστήσουν και «όλα τα υπόλοιπα θα συμπληρώνονται αυτόματα. Θα παίρνουν ηλεκτρονικό αριθμό και θα πηγαίνουν στο κατάστημα για να προχωρήσουν στην αγορά και στην αντικατάσταση της συσκευής τους. Όταν θα πηγαίνει ο εγκαταστάτης για να ξηλώσει την προηγούμενη συσκευή συμπληρώνεται μια υπεύθυνη δήλωση, ότι η συσκευή είναι παλιά» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η επιδότηση θα αφαιρείται από το ποσό την ώρα της αγοράς, και είναι από 35 έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα. Το πρόγραμμα είναι μόνο για τα νοικοκυριά. 150 εκατ. ευρώ θα είναι το συνολικό ποσό της επιδότησης. Εκτιμούμε ότι θα αγοραστούν περίπου 350 με 400 χιλιάδες συσκευές» προσέθεσε.

Προτεραιότητα θα δοθεί στα χαμηλότερα εισοδήματα. Το Υπουργείο εκτιμά ότι αλλάζοντας τις παλιές συσκευές με νέες τα νοικοκυριά θα εξοικονομήσουν έως 40% του ετήσιου ενεργειακού τους κόστους.

Η επιδότηση αφορά κλιματιστικά, καταψύκτες και ψυγεία, ενώ ο αριθμός των δικαιούχων θα προσεγγίσει τις 220.000 και ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 150 εκατομμύρια ευρώ.

Ποιες ηλεκτρικές συσκευές αφορά το πρόγραμμα

Oι συσκευές που θα μπορεί να αποσύρει και να αντικαταστήσει όποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι οι εξής:

  • κλιματιστικά,
  • ψυγεία (και ψυγειοκαταψύκτες,
  • καταψύκτες.

Οι συσκευές που δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση είναι:

  • τα πλυντήρια ρούχων,
  • τα πλυντήρια πιάτων, καθώς και
  • οι ηλεκτρικές κουζίνες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο έμπορος έχει την υποχρέωση, κατά την παράδοση των νέων συσκευών, να παραλάβει τις παλιές, οι οποίες πρέπει να είναι λειτουργικές, προκειμένου να τις παραδώσει για ανακύκλωση.