Η ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας για την οικονομία μας. Πρόκειται για ένα θέμα που ενδιαφέρει, προβληματίζει και οδηγεί σε σκέψεις και συζητήσεις σχετικά με την τόνωση των εξαγωγών που θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση.

Την τελευταία δεκαετία η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών οδήγησε σε αύξηση εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, με τις εξαγωγές αγαθών (εκτός πετρελαίου) να καλύπτουν 10% της παραγωγής το 2021, από 5% το 1991. Ακόμη και έτσι όμως, η εξωστρέφεια παραμένει χαμηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ (20% της παραγωγής).

Ανάμεσα στους παράγοντες αδυναμίας του επιχειρηματικού μας περιβάλλοντος συγκαταλέγονται το επενδυτικό κενό ύψους €130 δισ. την τελευταία δεκαετία, το θεσμικό κενό (διαχείριση γης, επιχειρηματικό δίκαιο, γραφειοκρατία κοκ.) που επηρεάζει την επιχειρηματικότητα, η πίεση από την κλιματική αλλαγή, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της Πανδημίας και οι γεωπολιτικές αναταράξεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτά ήταν κάποια από τα κύρια σημεία που αναλύθηκαν και συζητήθηκαν διεξοδικά σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Εθνική Τράπεζα, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, παρουσία της Προέδρου του Συνδέσμου κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, καθώς και της Γενικής Διευθύντριας Λιανικής Τραπεζικής της Τράπεζας, κ. Χριστίνας Θεοφιλίδη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν επίσης, η κ. Τζέση Βουμβάκη, Deputy Chief Economist, η κ. Εύη Πασσά, Διευθύντρια Group Global Transaction Services, o κ. Κωνσταντίνος Καναβός, Διευθυντής Business Banking & Key Accounts Segments και ο κ. Αλέξανδρος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Factors.  

Παράλληλα, με τις πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται ιδιαίτερα στις τιμές ενέργειας, ναύλων, μετάλλων και τροφίμων, σημειώνεται και ευρωπαϊκή εμβάθυνση, που σημαίνει επιπλέον πόρους στήριξης για την οικονομία. Για την περίοδο 2021-2027, οι πόροι αυτοί αντιστοιχούν σε 9% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και έρχονται να προστεθούν στο 7% των τακτικών πόρων της Ένωσης. Μια επιπλέον ευκαιρία για τη χώρα μας προκύπτει από το γεγονός ότι οι αλλεπάλληλες κρίσεις ώθησαν την ΕΕ να εστιάσει στην αυτάρκεια σε βασικά αγαθά (φάρμακα, τρόφιμα κλπ.). Είναι, λοιπόν, μια ευκαιρία να αναπτύξουμε τομείς παραγωγής και να αξιοποιήσουμε την πολιτική της αυτάρκειας και της αυτονομίας που αναπτύσσεται στην Ευρώπη.

Η Εθνική Τράπεζα επενδύει στη δυναμική των εξαγωγικών επιχειρήσεων και υποστηρίζει την ανάπτυξή τους στις διεθνείς αγορές. Για το σκοπό αυτό παρέχει ένα πλέγμα υπηρεσιών που καλύπτουν κάθε σας ανάγκη σας όσον αφορά τις εξαγωγικές σας προσπάθειες:

  • Χρηματοδοτικές λύσεις: ενίσχυση ρευστότητας, (κεφάλαιο κίνησης, όριο υπερανάληψης, εξειδικευμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα διεθνούς εμπορίου), χρηματοδότηση παγίων (δάνεια παγίων και εξοπλισμού, leasing), αναπτυξιακά προγράμματα ευρωπαϊκών φορέων.
  • Λύσεις εισπράξεων και πληρωμών: πλατφόρμα e-commerce i-bank e-Simplify για να δημιουργήσετε το δικό σας online κατάστημα, λύση Key2Pay για ηλεκτρονικές πωλήσεις με κάρτες χωρίς e-shop, OnePay για την αυτοματοποίηση εισπράξεων τιμολογίων κ.ά.
  • Ψηφιακά εργαλεία: Digital και Mobile Banking, καθώς και εξειδικευμένες πλατφόρμες ψηφιακών συναλλαγών (i-Bank Trade Finance, e-Factoring) και APIs δίνουν την ευκαιρία, ακόμα και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, να εκμεταλλευτούν όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
  • Επιχειρηματικά οικοσυστήματα: διασύνδεση των επιχειρήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, π.χ. συνεργασία με το eBay που σας εξασφαλίζει ειδικά προνόμια λόγω της σχέσης συνεργασίας σας με την Εθνική Τράπεζα.

Λύσεις προστιθέμενης αξίας για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Με επίκεντρο την εξωστρέφεια, η Εθνική Τράπεζα έχει σχεδιάσει λύσεις με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε επιχείρησης όσο και τις συνθήκες που αντιμετωπίζει. Με χρηματοδοτικά εργαλεία που καλύπτουν όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, το Trade Finance είναι κοντά στην ελληνική επιχείρηση, σε κάθε νέα συνεργασία για επέκταση σε νέες αγορές, με εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες και το μεγαλύτερο δίκτυο συνεργαζόμενων τραπεζών στο εξωτερικό. 

Ειδικές λύσεις χρηματοδότησης, όπως η πρόωρη καταβολή ενέγγυας πίστωσης σε προμηθευτές, προστίθενται στις βασικές υπηρεσίες Trade Finance, προσφέροντας ενίσχυση της διαπραγματευτικής δυνατότητας για τις επιχειρήσεις, χωρίς να καταγράφονται ως χρηματοδότηση.

Στις λύσεις Διεθνούς Εμπορίου προσφέρεται και η δυνατότητα παρακολούθησης και διακανονισμού των εισαγωγών/εξαγωγών μέσα από την πλατφόρμα i-bank Trade Finance από το γραφείο σας, εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια.

Το Factoring ως χρηματοδοτικό εργαλείο ανάπτυξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται προς τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις λοιπές δυτικές οικονομίες, πραγματοποιούνται κυρίως με το καθεστώς των ανοικτών λογαριασμών (open accounts). Σε αυτό το πλαίσιο, το Factoring αναδεικνύεται ως το κατ’ εξοχήν εργαλείο εξυπηρέτησης διεθνών συναλλαγών.

Το Factoring μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων καθώς προσφέρει κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου και άμεση ρευστότητα, αφού η χρηματοδότηση παρέχεται άμεσα, με βάση τις εξαγωγές που έχουν πραγματοποιηθεί, χωρίς πρόσθετες εξασφαλίσεις, με δυνατότητα ασφάλισης του πιστωτικού κινδύνου (Factoring χωρίς αναγωγή) και σε συνδυασμό με άλλες τραπεζικές χρηματοδοτήσεις.