Μια χρεοκοπία της Ρωσίας θα είχε «μάλλον περιορισμένες άμεσες συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο», σύμφωνα με την Γκίτα Γκοπίνατ, την αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλο και πρώην επικεφαλής οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Γκοπίνατ είπε ότι τα ποσά των πληρωμών που πρέπει να καταβάλει η Μόσχα είναι «σχετικά μικρά σε παγκόσμια κλίμακα».

«Αυτό δεν συνιστά συστημικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ορισμένες τράπεζες που έχουν μεγαλύτερη έκθεση μπορεί να πληγούν περισσότερο.

Επισημαίνεται, πάντως, πως «το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας θα αισθανθεί τις επιπτώσεις» του πολέμου, «μέσω μια πιο αργής μεγέθυνσης, διαταραχών στις εμπορικές ανταλλαγές, και οι πιο φτωχοί και οι πιο ευάλωτοι θα πληγούν περισσότερο», όπως ανέφεραν, την περασμένη εβδομάδα, διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, μεταξύ των οποίων το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, κ.α..

Διακοπή συνεργασίας των διεθνών τραπεζών με τη Ρωσία, ζητά η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας

Νωρίτερα σήμερα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας κάλεσε όλες τις διεθνείς τράπεζες να διακόψουν την συνεργασία των υποκαταστημάτων και των θυγατρικών τους στην Ρωσία για να αυξηθούν οι πιέσεις προς την Μόσχα, για την εισβολή της στην Ουκρανία, όπως έγινε γνωστό.

«Είναι σημαντικό να αυξηθούν περαιτέρω οι πιέσεις κατά του εισβολέα για να αποδυναμωθεί η θέση του», δήλωσε ο αξιωματούχος, Κιρίλο Σεβτσένκο.