Στο ιστορικό χαμηλό 1% αναμένεται να διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό δανειστικό της επιτόκιο εν μέσω προσδοκιών της αγοράς ότι θα εξαγγείλει νέα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης χρέους που ταλανίζει την Ευρωζώνη, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ωστόσο, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να ανακοινώσει έναν νέο γύρο μαζικής αγοράς ομολόγων.

Στο επίκεντρο των εκτιμήσεων σχετικά με τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ μετά την ολοκλήρωση της μηνιαίας συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, στις 15:30 ώρα Ελλάδος, βρίσκονται προσδοκίες είτε περί της επέκτασης των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης είτε περί άλλων νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ορισμένοι εκ των αναλυτών που επικαλείται το πρακτορείο Reuters εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα υιοθετήσει ένα νέο μαζικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και άρα παροχής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, υπό το φως της ανοδικής πορείας που ακολουθεί η επιτοκιακή ψαλίδα τόσο των πορτογαλικών όσο και των ισπανικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών. Αντίθετα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο κ.Τρισέ δεν θα ανακοινώσει σήμερα ένα νέο μαζικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.