Με ταχείς ρυθμούς και εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων προχωρούν τα έργα στο Ελληνικό, ενώ ήδη καταγράφονται τα πρώτα έσοδα από τις προπωλήσεις των πολυτελών κατοικιών που θα δημιουργηθούν στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου, όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου.

Εντός των επομένων ημερών και ειδικότερα το χρονικό διάστημα μεταξύ 15 – 20 Μαρτίου αναμένεται να ανακηρυχθεί ανάδοχος για το διαγωνισμό κατασκευής του πρώτου μέρους των υποδομών, στην έκταση που περιλαμβάνει τόσο την υπογειοποίηση της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος, όσο και τα βασικά δίκτυα υποδομών, συνολικού προϋπολογισμού 250 – 300 εκατομμύρια ευρώ). Μετά την ανάδειξη του εργολάβου, που θα προκύψει από την αξιολόγηση επτά προσφορών που έχουν υποβληθεί από κατασκευάστριες εταιρείες και κοινοπρακτικά σχήματα για τον σχετικό διαγωνισμό, αναμένεται τα σχετικά έργα να ξεκινήσουν στα τέλη του 2022.

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να πραγματοποιηθεί επίσης η δημοπράτηση ενός ακόμη πακέτου έργων υποδομής, ενώ ένα ακόμη τμήμα έργων αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στο 2023. Ο συνολικός προϋπολογισμός γι’ αυτές τις υποδομές θα ανέλθει γύρω στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Ξεκινά η πρώτη φάση του διαγωνισμού για τον Πύργο Κατοικιών

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, έως του τρέχοντος μήνα, αναμένεται επίσης να ξεκινήσει η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή του πολυσυζητημένου Πύργου Κατοικιών, καθώς θα επιλεγεί ο μελετητής του έργου, ενώ την άνοιξη του 2023 θα επιλεγεί ο εργολάβος που θα τον κατασκευάσει. Ο Marina Tower όπως έχει ονομαστεί, θα είναι ο πρώτος «πράσινος» ουρανοξύστης στην Ελλάδα (αλλά και το υψηλότερο κτίριο της χώρας), που θα έχει πρόσοψη προς τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Το ύψος του θα ανέρχεται στα 200 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, καθώς θα διαθέτει 200 διαμερίσματα 45 ορόφους (ο Πύργος των Αθηνών είναι 103 μέτρα και διαθέτει 28 ορόφους).

Όλες οι κατοικίες θα είναι διαμπερείς και θα προσφέρουν ανεμπόδιστη πανοραμική θέα. Κάθε διαμέρισμά θα έχει τα πλέον σύγχρονα ποιοτικά χαρακτηριστικά, σε χώρους, παροχές και ανέσεις, εξαιρετικά υλικά κατασκευής, φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς και όλες τις προδιαγραφές ενός έξυπνου κτιρίου

Ο όμιλος της Lamda ωστόσο προχωρά και στην προκήρυξη επιπλέον διαγωνισμών, με πρώτο εκείνον για την επιλογή κατασκευαστή του τεράστιου εμπορικού κέντρου της λεωφόρου Βουλιαγμένης που θα έχει συνολικό εμβαδό 185.000 τ.μ. Η προκήρυξη θα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τον Μάιο, ενώ μέσα στο έτος ξεκινούν και τα έργα των αθλητικών εγκαταστάσεων με τον διαγωνισμό για αυτά (ύψους 100 εκατ. ευρώ) να ξεκινά πολύ σύντομα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το πρώτο κτίριο που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό

Παράλληλα, πριν το Πάσχα θα ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου απ’ όλα τα κτίρια του Ελληνικού που συμβολικά θα είναι το κτίριο ΑΜΕΑ καθώς θα στεγάσει τέσσερα σωματεία ατόμων με ειδικές ανάγκες (Aμυμώνη, Ερμής, Νίκη, και Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας – ΣΑμΣΚΠ). Το έργο έχει περάσει μέσα από μια εξαιρετικά σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία σχεδιασμού και αδειοδότησης, κατά την οποία η Lamda κατάφερε να υπερβεί πολλά εμπόδια και να προχωρήσει αποφασιστικά στην υλοποίηση του έργου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η ανάγκη μετατόπισης υφιστάμενου κεντρικού αγωγού απορροής όμβριων υδάτων που βρέθηκε στον χώρο.

Τα πρώτα έσοδα από τις πωλήσεις πολυτελών κατοικιών και διαμερισμάτων

Κατά την ενημέρωσή του ο κ. Αθανασίου επικαιροποίησε τα στοιχεία που αφορούν τόσο τις προπωλήσεις όσο και τις εισπράξεις προκαταβολών, εκτιμώντας ότι «μέσα στο 2022 θα καταγραφούν τα πρώτα έσοδα». Ειδικότερα, για τις 27 βίλες, για τις οποίες ο όμιλος θα διατηρήσει το ρόλο του project manager όσον αφορά την κατασκευή τους, σημείωσε ότι υπάρχουν προσύμφωνα αγοράς για το σύνολο τους, ενώ το εκτιμώμενο έσοδο από την πώληση των οικοπέδων θα ανέλθει στα 182 εκατ.ευρώ. Μέσα στο επόμενο έτος θα υπογραφούν όλα τα συμβόλαια πώλησης και η Lamda Development θα εισπράξει προκαταβολές ύψους 50% της αξίας τους, μέσα στην τρέχουσα χρήση.

Οι προπωλήσεις για τα διαμερίσματα του Marina Tower έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, πέραν των premium μερών του Πύργου, δηλαδή των τριών τελευταίων ορόφων και των 2 penthouses. Από τις πωλήσεις των του Πύργου Κατοκιών υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο τα οριστικά συμβόλαια θα υπογραφούν μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας που αναμένεται εντός του 2022. Αναφορικά με τη δεύτερη συστάδα κατοικιών (πρόκειται για 100 διαμερίσματα) που σχεδιάζονται πίσω από τη χωροθέτηση των βιλών, τίθεται επίσης προς πώληση με τα συνολικά έσοδα να προϋπολογίζονται γύρω στα 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι πέραν του οικιστικού σκέλους, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις μισθώσεις του εμπορικού κέντρου που θα φτιαχτεί στη λεωφόρο Βουλιαγμένης (αυτό που προαναφέραμε ότι θα έχει συνολικό εμβαδό 185.000 τ.μ.). Η ζήτηση μονάχα από τις εταιρείες ένδυσης αγγίζει το 145% του capacity του Mall, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το ενδιαφέρον από επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης.

Τέλος, εκτός από τις στρατηγικές συμφωνίες για την ανάπτυξη ενός εμπορικού πάρκου λιανικής (Retail Park) συνολικής επιφάνειας 30.000 τ.μ. που θα αποτελείται από μια σύνθεση καταστημάτων μεγάλης επιφάνειας («Big Boxes»), αναμένονται μέσα στους επόμενους μήνες ανακοινώσεις και για τις διεθνείς αλυσίδες με τις οποίες θα συνεργαστεί η Lamda Development για τα δύο πολυτελή ξενοδοχεία στο παραλιακό μέτωπο, αλλά και για το ξενοδοχείο που θα λειτουργήσει εντός του Μarina Τower.