Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα πως αποσύρεται από την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς πλήττεται από τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις σε αντίποινα για την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Με δεδομένη την «τρέχουσα κατάσταση», η Sberbank «αποφάσισε να αποσυρθεί από την ευρωπαϊκή αγορά», καθώς «οι θυγατρικές τράπεζες του ομίλου είναι αντιμέτωπες με αφύσικες εκροές κεφαλαίων και απειλές για την ασφάλεια των εργαζομένων τους και των υποκαταστημάτων τους», κατά δελτίο Τύπου του ομίλου που επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Περαιτέρω πτώση για τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση με πτώση ύστερα από δύο ημέρες σημαντικών απωλειών, καθώς η κρίση στην Ουκρανία τραβά σε μάκρος και ενώ ο ευρωπαϊκός βραχίονας της ρωσικής Sberbank αναγκάστηκε να κλείσει.

Ο δείκτης των βασικών ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών σημείωσε πτώση 2,2% στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, ύστερα από απώλειες 5,6% χθες, Τρίτη, και 4,5% τη Δευτέρα, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο, έχοντας υποχωρήσει κατά 27% από τα υψηλά επίπεδα του περασμένου μήνα.

Η σημερινή συνεδρίαση εξελίσσεται με φόντο μια Ρωσία που δεν φαίνεται να έχει καμία πρόθεση να σταματήσει την επίθεσή της, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ο Ρώσος ηγέτης «δεν έχει ιδέα τι έρχεται». Η Ρωσία χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση».

Μεταξύ των τραπεζικών μετοχών που έχουν πληγεί περισσότερο έως τώρα αυτή την εβδομάδα είναι η αυστριακή Raiffeisen Bank International, που επίσης εξετάζει την περίπτωση αποχώρησής της από τη Ρωσία, όπως δήλωσαν στο Reuters δύο πρόσωπα με γνώση του θέματος, σε μια κίνηση που θα την καταστήσει την πρώτη ευρωπαϊκή τράπεζα που αποσύρεται από τη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι μετοχές της Raiffeisen σημείωσαν πτώση κατά 5,6% στο άνοιγμα της συνεδρίασης. Η ING ξεκίνησε τη συνεδρίαση με πτώση 4,8% και η Societe Generale υποχώρησε κατά 2,4%. Και οι δύο έχουν παρουσία στη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ευρωπαϊκός βραχίονας της Sberbank, της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, έκλεισε κατ’ εντολήν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία είχε προειδοποιήσει ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μαζικής ανάληψης καταθέσεων αφού η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια αρχή κεφαλαιαγοράς της Αυστρίας.

Η United Airlines ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις της εντός του ρωσικού εναέριου χώρου

Στο μεταξύ, η αεροπορική εταιρία United Airlines επιβεβαίωσε χθες την προσωρινή αναστολή των πτήσεων της εντός του ρωσικού εναέριου χώρου, ακολουθώντας την τακτική άλλων μεγάλων αμερικανικών αεροπορικών εταιριών.

Η United συνέχιζε να πετάει εντός του ρωσικού εναέριου χώρου, προκειμένου να πραγματοποιεί μερικές πτήσεις προς και από την Ινδία κατά τις προηγούμενες ημέρες.

Η Delta Air Lines, η American Airlines και η United Parcel Service όλες επιβεβαίωσαν αυτή την εβδομάδα ότι έχουν σταματήσει τις πτήσεις τους πάνω από τη Ρωσία, καθώς ο Λευκός Οίκος κινείται προς την κατεύθυνση απαγόρευσης των πτήσεων των ρωσικών αεροπορικών εταιριών εντός του εναέριου χώρου των ΗΠΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Μεξικό δεν θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία

Την ίδια ώρα, το Μεξικό δεν θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Τρίτη ο Μεξικανός πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Επίσης επέκρινε την, όπως τη χαρακτήρισε, λογοκρισία των κρατικά χρηματοδοτούμενων ρωσικών μέσων ενημέρωσης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν θα λάβουμε κανενός είδους οικονομικά μέτρα διότι θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις κυβερνήσεις στον κόσμο», επεσήμανε ο Λόπες Ομπραδόρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι: «δεν συμφωνώ με το γεγονός ότι μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας ή οποιασδήποτε χώρας λογοκρίνονται».

Οι δηλώσεις του Μεξικανού προέδρου ήταν απάντηση σε μια ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το ενδιαφέρον που δείχνει για το Μεξικό η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, η Lukoil, αλλά και η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot.

H Lukoil ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ολοκλήρωσε την απόκτηση του 50% των μετοχών ενός υπεράκτιου έργου εξόρυξης πετρελαίου στο Μεξικό, μια κίνηση που εντάσσεται στην προσπάθεια τις εταιρείας να επεκταθεί παγκοσμίως.

Η κυβέρνηση του Μεξικανού προέδρου έχει καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επικρίνει ανοικτά τη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με διάφορες κυβερνήσεις στη Λατινικής Αμερική, κυρίως με την Κούβα, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα, αλλά οι σχέσεις της με το Μεξικό είναι περιορισμένες λόγω των στενών δεσμών της χώρας με τις ΗΠΑ.