Στην ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για την «Κατάσταση της Ένωσης» (State of the Union), κυριάρχησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αναφορές στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Απόψε συναντιόμαστε με την πεποίθηση πως η ελευθερία θα επικρατήσει επί των τυράννων. Πριν από έξι μέρες ο Βλαντιμίρ Πούτιν πίστεψε πως θα μπορούσε να λυγίσει τον κόσμο, αλλά συνάντησε το μεγαλείο ψυχής του ουκρανικού λαού, που με το κουράγιο τους και το θάρρος τους υπερασπίζονται την πατρίδα τους ακόμη και πηγαίνοντας κόντρα στα τανκ», ανέφερε και συνέχισε:

«Στην πορεία της ιστορίας μας αντλήσαμε το εξής μάθημα: αν οι δικτάτορες δεν πληρώσουν το τίμημα για τις επιθέσεις τους, προκαλούν ακόμη περισσότερο χάος. Γι’ αυτό και δημιούργηθηκε το ΝΑΤΟ», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Ο Πούτιν νόμιζε ότι η Δύση και το NATO δεν θα αντιδρούσαν. Νόμιζε ότι θα μας δίχαζε στο εσωτερικό», συνέχισε και αποκάλεσε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «προμελετημένο και απρόκλητο πόλεμο» του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Νόμιζε πως θα μας δίχαζε. Είχε άδικο, ήμασταν έτοιμοι. Δεν μας έπιασε απροετοίμαστους και », ΄τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε «ξανά και ξανά οποιαδήποτε προσπάθεια διπλωματικής επίλυσης».

Πλέον, όμως, «καλείται να λογοδοτήσει σε όλο τον ελεύθερο κόσμο. Είναι πιο απομονωμένος από ότι ήταν ποτέ. Μαζί με τους συμμάχους μας έχουμε επιβάλλει σημαντικότατες οικονομικές κυρώσεις. Απόψε λέω στους Ρώσους ολιγάρχες: Όχι άλλο». Συμπλήρωσε πως οι αρχές των ΗΠΑ μαζί με εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τους «κυνηγήσουμε», ενώ ανακοίνωσε πως κλείνει ο εναέριος χώρος των ΗΠΑ προς τα ρωσικά αεροσκάφη. «Ο Πούτιν δεν έχει ιδέα τί τον περιμένει. Μπορεί να έχει σημειώσει ορισμένες νίκες στο πεδίο της μάχης, αλλά θα πληρώνει για πολλά, πολλά χρόνια».

Έπειτα επανέλαβε πως οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν πρόκειται να μπουν σε ουκρανικό έδαφος. Ωστόσο, υποστήριξε ότι: «με όλη μας τη δύναμη θα υπερασπιστούμε το έδαφος των νατοϊκών μας συμμάχων».

Παρούσα στο διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν ήταν και η πρεσβεύτρια της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, Οκσάνα Μαρκάροβα, έπειτα από πρόσκληση της πρώτης κυρίας, Τζιλ Μπάιντεν.