Μια ιστορική πτώση της τιμής της μετοχής της μητρικής εταιρείας του Facebook της Meta Inc. καταγράφηκε την Πέμπτη 3/2 καθώς κατέγραψε απώλειες περισσοτέρων των 230 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αγοραία αξία της. Η συγκεκριμένη απώλεια εύκολα χαρακτηρίζεται και ως η μεγαλύτερη χασούρα σε μία μέρα, στην ιστορία για τον κολοσσό του διαδικτύου.

Η τεράστια απώλεια 26,4% της Meta έρχεται εν μέσω ανησυχιών για το μέλλον της, αφού η εταιρεία ανέφερε την πρώτη της πτώση στους ημερήσιους αριθμούς χρηστών στην αναφορά κερδών της την Τετάρτη. Το Facebook μετονομάστηκε σε Meta to 2021 ως μέρος του στρατηγικού άξονα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ για να γίνει μια εταιρεία βασισμένη στην εικονική πραγματικότητα. Το διαφημιστικό μοντέλο της εταιρείας έχει επίσης πληγεί σκληρά από τις αλλαγές απορρήτου στην Apple, τις οποίες το Facebook είπε ότι αναμένει να του κοστίσουν δισεκατομμύρια.

Η πτώση της τιμής της μετοχής οδήγησε και σε πτώση και την προσωπική περιουσία του Ζούκερμπεργκ καθώς φαίνεται ότι έχασε σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ανταγωνισμός, TikTok και Metaverse

Οι μετοχές του Meta

Η πτώση της μετοχής του Meta σηματοδότησε τη μεγαλύτερη διολίσθηση στην αγοραία αξία για μια δημόσια εταιρεία των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters για τα στοιχεία της Refinitiv. Η Meta ανέφερε επίσης μια σπάνια μείωση των κερδών λόγω της απότομης αύξησης των εξόδων καθώς επενδύει στο metaverse.

«Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ μπορεί να θέλει να παρασύρει τον κόσμο σε μια εναλλακτική πραγματικότητα, αλλά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου έσκασαν γρήγορα τη φούσκα μετατροπών του», δήλωσε η Laura Hoy, αναλύτρια μετοχών στο Hargreaves Lansdown.

Σε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τους επενδυτές την Τετάρτη, ο Ζούκερμπεργκ είπε ότι ήταν «υπερήφανος» για τη δουλειά που είχε κάνει η εταιρεία πέρυσι, αλλά αναγνώρισε ότι η εταιρεία αντιμετώπιζε σκληρό ανταγωνισμό από ανταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένου του TikTok.

Η πτώση του Meta παρέσυρε και τους υπόλοιπους

Εργαζόμενος στη Wall Street

Η πτώση της μετοχής του Meta συμπαρέσυρε και την πτώση και άλλων μετοχών τεχνολογίας στη Wall Street την Πέμπτη, τερματίζοντας απότομα ένα τετραήμερο σερί κερδών για την αγορά. Πτώση σημείωσαν και οι μετοχές άλλων εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των Twitter και Snap.

Το Spotify σημείωσε επίσης πτώση 16,8% αφού η κορυφαία υπηρεσία streaming μουσικής έδωσε στους επενδυτές μια αδύναμη πρόβλεψη. Η εταιρεία έχει δεχτεί πίεση αφού ο Neil Young απέσυρε τη μουσική του από την πλατφόρμα της για να διαμαρτυρηθεί για τη διάδοση παραπληροφόρησης για τον Covid από τον σταρ podcaster του Spotify, Joe Rogan.

Οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που επικεντρώνονται στην τεχνολογία δέχθηκαν αυξανόμενη πίεση το 2022 καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι η αυστηροποίηση της πολιτικής στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διαβρώσει τις πλούσιες αποτιμήσεις του κλάδου μετά από χρόνια εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων. Ο Nasdaq, στον οποίο κυριαρχούν οι τεχνολογικές και άλλες μετοχές ανάπτυξης, υποχώρησε περισσότερο από 9% τον Ιανουάριο, στη χειρότερη μηνιαία πτώση του από το κραχ της αγοράς που προκλήθηκε από τον κορονοϊό τον Μάρτιο του 2020.

Η απογοήτευση για τα κέρδη της Meta και η επακόλουθη πτώση των μετοχών προκάλεσε αναμνήσεις από την έκρηξη της τεχνολογικής φούσκας το 2000.