Αναβολή του φόρου υπεραξίας, μειώσεις φόρων σε διανεμόμενα και μη διανεμόμενα κέρδη, μειώσεις τελών ταξινόμησης για τα Ι.Χ., αναβολή του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία και τα χρεολύσια αλλά και αύξηση του ΦΠΑ φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί εντός της εβδομάδας και να κατατεθεί μέσα στον Δεκέμβριο στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο αναμένεται να ξεκαθαρίσει και η εφεξής φορολογική μεταρρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων.

Τροπολογία της περασμένης Παρασκευής του ΥΠΕΚΑ κλείνει οριστικά το ενδεχόμενο αναδρομικών φοροεπιβαρύνσεων και ξεκαθαρίζει ότι οι χώροι αυτοί δεν δηλώνονται στο Ε9, δεν λέει όμως το παραμικρό για το τι θα γίνει σε εφεξής μεταβιβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των αποφάσεων για τη διαμόρφωση του φορολογικού νομοσχεδίου έχει τεθεί η εφεξής φορολογική μεταχείριση των ημιυπαίθριων χώρων ωσάν να ήταν απολύτως νόμιμο κομμάτι της κατοικίας του φορολογουμένου. Αν περάσουν οι σχετικές προτάσεις, τότε οι ημιυπαίθριοι θα συνυπολογίζονται στα τεκμήρια διαβίωσης και θα διευρύνουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις σε μελλοντικές μεταβιβάσεις.

Παράλληλα με το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένονται αλλαγές σε:

1. Ακίνητα. Ο υπουργός Οικονομικών, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού, ανακοίνωσε διετή αναστολή της εφαρμογής του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία, που τέθηκε σε ισχύ από τον περασμένο Απρίλιο με την ψήφιση του τελευταίου φορολογικού νόμου. Αυτές τις ημέρες εξειδικεύονται οι νέες διατάξεις, και συγκεκριμένα εξετάζεται αφενός να τεθεί πλαφόν 120 τετραγωνικών μέτρων και αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ (μπορεί να φτάνει έως και τα 300.000 ευρώ, σε συνάρτηση με την οικογενειακή κατάσταση), ώστε η πρώτη κατοικία να τυγχάνει απαλλαγής, αφετέρου η αναστολή να έχει αναδρομική ισχύ από τις 24 Απριλίου, όταν δηλαδή τέθηκε σε πρώτη εφαρμογή το μέτρο. Επιπρόσθετα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει αναστολή εφαρμογής και του πόθεν έσχες για τα χρεολύσια στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας από την ίδια χρονική αφετηρία.

2. Επιχειρήσεις. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20% θα συνοδεύεται από μείωση της φορολογίας των μερισμάτων.

3. Χ.Α. Με το… κλήμα να είναι παραπάνω από… στραβό και τις τεχνικές δυσκολίες να δίνουν το “παρών”, έρχεται μία ακόμα αναστολή, για ένα έτος, της επιβολής φόρου υπεραξίας στις βραχυχρόνιες αγοραπωλησίες μετοχών. Η αναστολή -από την 1η/1/2011- θα συνοδεύεται από αύξηση του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών από το 15 τοις χιλίοις σε 20 ή 25 τοις χιλίοις.

4. Αυτοκίνητα. Για να τονωθεί η αγορά, η οποία υφίσταται κάθετη πτώση πωλήσεων με σωρεία λουκέτων σε επιχειρήσεις του κλάδου, προωθείται μείωση των τελών ταξινόμησης των μικρών και μεσαίων Ι.Χ. έως και κατά 50%. Προβλέπεται παράλληλα αύξηση του ποσού εργοστασιακής αξίας πάνω από την οποία επιβάλλεται φόρος πολυτελείας από τα 15.000 στα 20.000 ευρώ.

5. Τσιγάρα. Για τέταρτη φορά οι φόροι αλλάζουν και οι τιμές των τσιγάρων αναμένεται να αυξηθούν κατά 20 – 30 λεπτά το πακέτο. Παράλληλα, όμως, θα αυξηθεί και το περιθώριο κέρδους των περιπτερούχων, το οποίο υπέστη καθίζηση με βάση τις μέχρι σήμερα αλλαγές. Ο πάγιος φόρος θα αυξηθεί στο 15% από 10% που είναι σήμερα και θα μειωθεί η συνολική -αναλογική- φορολογία από το 67% στο 65%.

6. ΦΠΑ. Τα νοικοκυριά και η αγορά θα δεχθούν ένα ακόμα φοροσόκ από την 1η Ιανουαρίου, όταν θα τεθεί σε ισχύ η ήδη εξαγγελθείσα αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 13%. Ανάσα για τον τουρισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία φέρνει, από την άλλη πλευρά, η παράλληλη μετάταξη των φαρμάκων και των ξενοδοχειακών υπηρεσιών από τον μεσαίο συντελεστή στον μειωμένο 6,5%.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την κατάργηση περίπου 100 μικρών εφοριών ανά τη χώρα. Θα ακολουθήσει τον Ιανουάριο και νέο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: euro2day.gr