Το δρόμο για τη διεκδίκηση αναδρομικών και μάλιστα σε βάθος πενταετίας δείχνουν δύο δικαστικές αποφάσεις σε χιλιάδες κακοπληρωμένους και ανασφάλιστους εργαζομένους των stage, οι οποίοι, υπό το πρόσχημα της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, κάλυπτα διαρκείς και πάγιες τακτικές.

Για πρώτη φορά δικαστήριο επιδικάζει αναδρομικά που κυμαίνονται από 6.664 μέχρι 18.628 ευρώ, για διαφορές αποδοχών και επιδομάτων stage, κρίνοντας ότι όχι μόνον δεν μαθήτευαν ώστε να δικαιολογείται η ανασφάλιστη εργασία τους με μισθούς κατά πολύ χαμηλότερους των ελαχίστων νόμιμων ορίων αλλά στην πραγματικότητα εργάζονταν υπό καθεστώς εξαρτημένης εργασίας.

Σε καιρούς γενικευμένης εργασιακής ανασφάλειας, οι αποφάσεις του Ειρηνοδικείου της Άρτας αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, αφού δέχονται ότι οι εργαζόμενοι υποτάχθηκαν στις ανάγκες βιοπορισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απεμπολούν και το δικαίωμά τους να διεκδικήσουν τα χρήματα που τους οφείλονται.

Σύμφωνα με τη δικαστική ετυμηγορία, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας:

– Η αξίωση των εργαζομένων να τους καταβληθεί η διαφορά των αποδοχών και των επιδομάτων γιορτών.

– Ο δήμος όφειλε να τους αμείβει με τα αντίστοιχα ποσά που άμειβε και το μόνιμο προσωπικό της ίδιας μισθολογικής κατηγορίας και προϋπηρεσίας.