Την ανάγκη εξεύρεσης λύσης με τους δανειστές καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος.

Όπως είπε, η άμεση συμφωνία με τους δανειστές και η επιβεβαίωση του προσανατολισμού της χώρας στο ευρώ αποτελούν τη μοναδική επιλογή, ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα και να επιτευχθεί μια λύση, που θα δώσει στην ελληνική κυβέρνηση τον χρόνο και τη δυνατότητα να διαμορφώσει νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα περιορίζει τη λιτότητα και να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη.

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνουν το επιμελητήριο και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ ΑΕ), ο κ. Αναστασόπουλος υποστήριξε ότι «η παρατεινόμενη αβεβαιότητα και η αδυναμία συνεννόησης με τους θεσμούς έχει στερήσει από τις ελληνικές επιχειρήσεις τη διεθνή τους αξιοπιστία» και αύξησε την καχυποψία των πελατών τους.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι αντοχές των ελληνικών επιχειρήσεων εξαντλούνται, κάτι που γίνεται σαφές και από τα ευρήματα έρευνας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ): μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2015 έβαλαν λουκέτο 5.341 επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, οι οποίες προστέθηκαν στις περίπου 300.000, που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.

«Αν αυτοί οι αριθμοί δεν μας λένε κάτι, ας δούμε τι σημαίνουν: 60 επιχειρήσεις κλείνουν κάθε μέρα και 150 Έλληνες χάνουν τη δουλειά τους κάθε 24ωρο», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΖΚ ΑΕ, Δημήτρης Λακασάς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ως χώρα θα βρούμε τον δρόμο μας» αλλά «πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό σχέδιο, καθώς όσο μένουμε σε stand by mode (σ.σ. στάση αναμονής) δεν θα βρεθούν λύσεις».