Σε ρυθμούς διαπραγμάτευσης μπαίνει και πάλι από αύριο το οικονομικό επιτελείο μετά τη σύντομη ανάσα για τις γιορτές του Πάσχα. Ο χρόνος πιέζει, καθώς μέχρι το Eurogroup της 24ης Απριλίου η κυβέρνηση καλείται να γεφυρώσει τις διαφορές με τους δανειστές και να καταλήξει σε συμφωνία.

Τα μηνύματα που έρχονται από τον διεθνή Τύπο, πάντως, είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά. Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), η οποία παρουσίασε μια άκρως αρνητική εικόνα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές του Eurogroup, στο ζήτημα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δεν υπάρχει καμία απολύτως κινητικότητα εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Η Αθήνα φέρεται να μην είναι διατεθειμένη να συζητήσει ενδεχόμενες μειώσεις στις συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων. Συμμετέχοντες φέρονται μάλιστα να χαρακτήρισαν την πρόσφατη συνάντηση των υφυπουργών Οικονομικών την περασμένη Τετάρτη «τραγική».

Εκεί οι έλληνες απέστειλαν έναν νέο εκπρόσωπο, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Νίκο Θεοχαράκη. Σύμφωνα με συμμετέχοντες που επικαλείται η εφημερίδα, ο έλληνας εκπρόσωπος απλώς ρωτούσε «σαν ταξιτζής» που είναι τα χρήματα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του σύντομα θα χρεοκοπήσει.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών απέρριψαν το ρεπορτάζ της εφημερίδας, κάνοντας λόγο για υπονόμευση της διαπραγμάτευσης. Όπως σημείωσαν, σε περίπτωση που υπήρχε η δυνατότητα να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του τελευταίου EuroWorking Group, οι αναγνώστες της εφημερίδας θα καταλάβαιναν ότι το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Την ίδια ώρα, χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, έκανε λόγο για καταστροφή των σχέσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές. Η Ελλάδα είναι πιθανό να έχει χάσει την καλύτερη ευκαιρία για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για το χρέος, εξαιτίας της απομάκρυνσής της από τους ευρωπαίους εταίρους, εκτιμά το πρακτορείο.

«Ακόμη και αν επιβιώσει τους επόμενους τρεις μήνες, η Αθήνα μπορεί να έχει χάσει την καλύτερή της ευκαιρία για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για το χρέος, λόγω της αποξένωσής της από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, την ώρα που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τη στήριξή τους», ανέφερε το άρθρο, επισημαίνοντας πως η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει καταστρέψει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των δανειστών, που «λύσεις οι οποίες μπορεί να προσφέρονταν πριν από μερικές εβδομάδες, τώρα μοιάζουν απλησίαστες».