Για υπονόμευση της διαπραγμάτευσης κάνουν λόγο πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με το ρεπορτάζ της κυριακάτικης έκδοσης της γερμανικής εφημερίδας FAZ..

Όπως μετέδωσε το MEGA, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι σε περίπτωση που υπήρχε η δυνατότητα να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του τελευταίου EuroWorking Group, οι αναγνώστες της εφημερίδας θα καταλάβαιναν ότι το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το επίμαχο δημοσίευμα της FAZ παρουσιάζει μια άκρως αρνητική εικόνα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές. «Τραγική» χαρακτηρίζει την πρόσφατη συνάντηση των υφυπουργών Οικονομικών.

Όπως αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) επικαλούμενη πηγές του Eurogroup, στο ζήτημα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δεν υπάρχει καμία απολύτως κινητικότητα εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Η Αθήνα φέρεται να μην είναι διατεθειμένη να συζητήσει ενδεχόμενες μειώσεις στις συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων. Συμμετέχοντες φέρονται μάλιστα να χαρακτήρισαν την πρόσφατη συνάντηση των υφυπουργών Οικονομικών την περασμένη Τετάρτη «τραγική».

Εκεί οι Έλληνες απέστειλαν έναν νέο εκπρόσωπο, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Νίκο Θεοχαράκη. Σύμφωνα με συμμετέχοντες που επικαλείται η εφημερίδα, ο έλληνας εκπρόσωπος απλώς ρωτούσε «σαν ταξιτζής» που είναι τα χρήματα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του σύντομα θα χρεοκοπήσει.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ωστόσο δεν φαίνονται να συμμερίζονται αυτή την εκτίμηση. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι ακόμη σε θέση να ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις. Εάν δεν μπορούν να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις τότε αυτό συνιστά εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα, σύμφωνα με τους ίδιους.

Οι εκπρόσωποι του Eurogroup φέρονται να έδωσαν διορία στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει την ολοκληρωμένη λίστα των μεταρρυθμίσεων μέχρι τις 20 Απριλίου. Μόνον υπό αυτή την προϋπόθεση οι θεσμοί θα μπορούν να αξιολογήσουν τα μέτρα μέχρι το Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με την FAS, κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης επισημαίνουν ότι πριν συμφωνήσει σε οποιαδήποτε σημαντική τροποποίηση του συμπεφωνημένου μεταρρυθμιστικού προγράμματος, ο Β. Σόιμπλε θα πρέπει να ζητήσει προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής.