«Θα δούμε αν η λίστα είναι αρκούντως κατανοητή ή όχι. Αλλά δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση αν δεν υπάρξει ένα πραγματικό τεστ ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν εγκριθεί και εφαρμοστεί. Αυτή είναι η προσέγγιση» δηλώνει ο Ισπανός υπουργός Λουίς Ντε Γκίντος στους Financial Times.

«Έχουμε χάσει χρόνο και οι επικοινωνίες από την ελληνική πλευρά δεν υπήρξαν τόσο θαυμάσιες. Δεν έχουν κάνει τόσους πολλούς φίλους» προσθέτει ο Ντε Γκίντος και στη συνέχεια σημειώνει πως η στάση είναι κοινή ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση ότι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί περιστασιακές αποκλίσεις.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας καλεί την Ελλάδα να εκτελέσει ένα αληθινό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να απέχει από «μονομερή μέτρα» όπως το νομοσχέδιο κατά της ανθρωπιστικής κρίσης και υποστηρίζει ότι «δεν βρίσκεται στο τραπέζι» πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά επιμένει ότι είναι εξίσου σημαντικό να διατηρούνται οι κανόνες που θεμελιώνουν το κοινό νόμισμα.

«Υπάρχουν δύο κόκκινες γραμμές: Κανείς δεν μπορεί να φύγει και κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες. Θα ήταν αποτυχία αν η Ελλάδα ή κάποιο άλλο κράτος μέλος αποχωρούσε από το ευρώ. Αλλά θα ήταν εξίσου αν όχι μεγαλύτερη αποτυχία να παραβούμε τους κανόνες» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Πέρυσι η Ελλάδα επέστρεφε στην ανάπτυξη αφού έχασε το 25% του ΑΕΠ της. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν θετικός για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης. Τα μέτρα που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση άρχισαν να ανοίγουν το δρόμο της ανάκαμψης. Το θέμα είναι πώς θα επιστρέψει η Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης. Πρέπει να το κάνουμε αυτό με μέτρα υπέρ της ανταγωνιστικότητας, με την ανάπτυξη της παραγωγικότητας, με την καταπολέμηση ολιγοπωλίων και μονοπωλίων, με επαρκή συλλογή φόρων και αληθινό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Αυτά τα μέτρα που πρέπει να πάρουν όχι γιατί επιβάλονται από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς ή την Τρόικα αλλά γιατί αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος μπροστά για την Ελλάδα» υπογράμμισε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών.