Για δραματικές εξελίξεις στον τομέα των δημοσίων έργων που θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στον κλάδο των κατασκευαστικών επιχειρήσεων με λουκέτα και γεωμετρική αύξηση της ανεργίας έκαναν λόγο σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του συνδέσμου ανωνύμων τεχνικών εταιρειών -ΣΑΤΕ. Κρίσιμο ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση όπως υποστήριξαν έχουν οι αλλεπάλληλες περικοπές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Μάλιστα, με την τελευταία που περιελήφθη στον προϋπολογισμό τα επίπεδα έχουν φτάσει στα χαμηλότερα της τελευταίας δωδεκαετίας. Οι εκπρόσωποι του ΣΑΤΕ είπαν επίσης ότι ο κλάδος πλήττεται και από τις καθυστερήσεις στην εξόφληση εκ μέρους του δημοσίου των τιμολογίων τους. Το συνολικό ύψος των χρεών αυτών αν και δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια πρέπει να ξεπερνά το 1,8 δισ. ευρώ.

Επίσης οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις καλούνται να προκαταβάλλουν ΦΠΑ για ανείσπραχτα τιμολόγια γεγονός που θα γονατίσει τον κλάδο. Όπως τόνισαν, από τις 712 κατασκευαστικές εταιρείες, μέσα στο 2009, έχουν απομείνει 571 και οι εντάξεις στο άρθρο 99 είναι πλέον καθημερινές.

Οι εκπρόσωποι του ΣΑΤΕ εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για την καθυστέρηση εκ μέρους του υπουργείου υποδομών της προώθησης του νομοσχεδίου για τα δημόσια έργα.

Σε επιστολή τους προς το υπουργείο υποδομών υπογραμμίζουν ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη του διαλόγου για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου κανένα από τα κρίσιμα ζητήματα που μαστίζουν τον τομέα των δημοσιών έργων στην χώρα μας δεν έχει εντοπιστεί και απαντηθεί. Ενώ δεν έχει γίνει κατανοητή η ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για τα προβλήματα του κλάδου και ο διάλογος έχει πάρει «στραβό δρόμο» με κίνδυνο αυτά που θα γίνουν, να είναι χειρότερα από αυτά που πρέπει να διορθωθούν.