Σε πρωτόγνωρους ρυθμούς καλείται να κινηθεί η Αθήνα σε συνεργασία με τους θεσμούς (δηλαδή την τρόικα) σε Βρυξέλλες και Αθήνα προκειμένου να εκταμιευθεί μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Ήδη η λίστα των μέτρων για να ανοίξει η ροή χρήματος προς την Ελλάδα εμπλουτίστηκε, όμως πρέπει να υπάρξει έγκριση από τους εκπροσώπους των δανειστών και εφαρμογή των μέτρων.

Το μήνυμα ότι για να εκταμιευθεί έστω μέρος της δόσης που εκκρεμεί πρέπει να υπάρξει συμφωνία όχι για αποσπασματικά μέτρα, αλλά για ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων του τετραμήνου της παράτασης, έστειλαν εκ νέου οι εταίροι μετά το Eurogroup της Δευτέρας.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας ότι για να εκταμιευτούν χρήματα θα πρέπει να εφαρμοστούν πρώτα οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Η ελληνική πλευρά και οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να έχει οριστικοποιηθεί ως το τέλος του Απριλίου το ολοκληρωμένο πακέτο, να ψηφιστεί στην ελληνική Βουλή και εν συνεχεία θα περάσει προς έγκριση από το Eurogroup.

Κάθε κίνηση της Αθήνας θα τελεί υπό το άγρυπνο βλέμμα των θεσμών, με τους οποίους από αύριο θα βρίσκεται σε στενή επικοινωνία.

Μάλιστα τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Γιάννης Βαρουφάκης έθεσαν ως ορόσημο την 20η Απριλίου.

Η διαπραγμάτευση κινείται σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο καθώς από τις 13 Μαρτίου κι ως το τέλος του μήνα θα πρέπει να ανανεωθούν έντοκα γραμμάτια 3,2 δισ. ευρώ και να πληρωθούν στο ΔΝΤ 1,2 δισ. ευρώ.

Τον Απρίλιο θα πρέπει να ανανεωθούν εκδόσεις εντόκων γραμματίων για άλλα 2,4 δισ. ευρώ και να πληρωθούν άλλα 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Στο δίμηνο θα πρέπει να βγει, επίσης, από τα κρατικά ταμεία 1 δισ. ευρώ για πληρωμές τόκων.