Αγορές κρατικών ομολόγων ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ ανά μήνα μέχρι το τέλος του 2016 προβλέπει η πρόταση για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, επί της οποίας θα ψηφίσουν την Πέμπτη τα στελέχη του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με έγγραφο που έχει διαρρεύσει και επικαλούνται μεταξύ άλλων το πρακτορείο Bloomberg και η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το τελικό ποσό ενδεχομένως να αλλάξει κατά την αυριανή συνεδρίαση, αφού πρόκειται απλώς για την πρόταση επί της οποίας θα κληθούν να αποφασίσουν οι επικεφαλής της ΕΚΤ.

Οι προβλέψεις ορισμένων αναλυτών έκαναν λόγο για ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 500 δισ. ευρώ, όμως αν η συγκεκριμένη πρόταση εγκριθεί θα πρόκειται για ένα πρόγραμμα τουλάχιστον 600 δισ. ευρώ, αν και το ποσό αυτό είναι μικρότερο από αυτό που πολλοί θα επιθυμούσαν.

Μάλιστα, μετά το αρχικό «μούδιασμα« στο άκουσμα της είδησης, με το ευρώ να κατρακυλά έναντι του δολαρίου, το ευρώ ανέκαμψε απότομα μέσα σε λίγα λεπτά, φτάνοντας από το 1,1581 στο 1,1668, με άνοδο που αγγίζει το 1%.

Θετική ήταν πάντως η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών, που υπερκαλύπτουν τις απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα σήμερα και πλέον κινούνται ανοδικά.