Η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και η επομένη ημέρα μετά το Μνημόνιο απασχόλησαν τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο κ. Χαρδούβελης έκανε λόγο για μια «πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα», λέγοντας πως εξετάσθηκαν πολλά θέματα, όπως η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η τρέχουσα πορεία της ελληνικής οικονομίας η επομένη μέρα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος Μνημονίου, κ.α..

«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα, συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα. Την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, πώς προχωράμε, πώς πάει η ελληνική οικονομία και, επίσης, το γεγονός πως στο τέλος της χρονιάς το πρόγραμμα τελειώνει και πρέπει να μπούμε σε μια νέα σχέση από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό το καταλαβαίνει και η γερμανική πλευρά, ότι πρέπει σύντομα να βρούμε μια λύση, να οριοθετήσουμε αυτή τη σχέση», δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως στη συνάντηση δεν έγινε καμία αναφορά στην τρόικα. «Η τρόικα δεν αναφέρθηκε καθόλου. Ήταν μία συζήτηση ανάμεσα σε δύο κράτη. Η Γερμανία έχει άποψη, έχει βοηθήσει την Ελλάδα επανειλημμένως. Τώρα συζητάμε για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση για την επόμενη μέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως στην αναζήτηση των βημάτων για την επόμενη μέρα, η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα.

«Ο κ. Σόιμπλε ιδιαίτερα, είναι ευρωπαϊστής. Θέλει ένα ισχυρό ευρώ, μια ισχυρή ευρωζώνη. Τονίστηκε στη συνάντησή μας ότι για να έχουμε μια ισχυρή Ευρωζώνη, πρέπει να έχουμε μια ισχυρή Ελλάδα», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.