«Παροδική η διευκόλυνση στους οφειλέτες από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων»

ΓΣΕΒΕΕ: Οι πολίτες αναμένεται να συσσωρεύσουν νέα χρέη


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19:51
24/10/2014
«Παροδική η διευκόλυνση στους οφειλέτες από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων»
1
loading

Παροδική θα είναι σύμφωνα με την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος η διευκόλυνση που προσφέρει στους οφειλέτες η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Αιτία, σύμφωνα με την ΓΣΕΒΕΕ είναι πως ουσιαστικά η ρύθμιση δεν επιλύει τη βασική αδύνατη εξίσωση συσσώρευσης οφειλών υπό καθεστώς αναιμικής ανάπτυξης.

«Οι πολίτες αναμένεται να συσσωρεύσουν νέα χρέη αν δεν μειωθεί το φορολογικό βάρος κάθε μορφής. Επιπλέον, σχετικά με τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών, η συγκεκριμένη τροπολογία φαίνεται να αγνοεί την τρέχουσα πραγματικότητα, καθώς ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών χωρίς τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κλάσης ή/και μεταφοράς ασφαλιστικού χρόνου είναι γράμμα κενού περιεχομένου» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, της οποίας οι βασικές παρατηρήσεις στις διατάξεις της τροπολογίας είναι οι εξής:

- Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις αφορά οφειλές μέχρι και 15.000 ευρώ. Δεν θα πρέπει να υπάρχει αυτός ο περιορισμός προκειμένου να ενταχτούν όσο περισσότεροι οφειλέτες γίνεται.

- Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται τόκος 4,56% επί των ρυθμισμένων δόσεων. Παρ' ότι ο τόκος αυτός είναι μειωμένος κατά το ήμισυ σε σύγκριση με προηγούμενες ρυθμίσεις, δεν θα πρέπει να υπάρχει καθόλου, δεδομένου ότι παραμένουν τα πρόστιμα έστω και μειωμένα.

- Σχετικά με τη ρύθμιση φορολογικών οφειλών, προτείνεται η αναλογική μείωση του χρέους και τόκων συνεπών οφειλετών, οι οποίοι έχουν διακανονίσει τα χρέη με παλαιά ρύθμιση και οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε διαδικασία κανονικής εξόφλησης των δόσεων. Ανάλογη μεταχείριση να προβλεφθεί και για τις περιπτώσεις εκείνων των οφειλετών που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και βρίσκονται σε διαδικασία δικαστικής ρύθμισης.

- Η ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές ακολουθεί τη διάταξη για τις φορολογικές, ωστόσο δεν προβλέπει συνδυασμό ρύθμισης τρεχουσών και παλαιών οφειλών με μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου, κεφαλαιοποίηση οφειλής καθώς και ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης. Δηλαδή, ελάχιστοι από τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ που θα ενταχτούν στην ρύθμιση θα καταφέρουν να τη διατηρήσουν.

- Για το διάστημα που ισχύει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση, θα πρέπει να ανασταλεί κάθε διαδικασία και εκτέλεση αναγκαστικής είσπραξης οφειλών μέσω του ΚΕΑΟ. Το ΚΕΑΟ να λειτουργήσει σε αυτό το διάστημα με συμβουλευτικό ρόλο και να προσανατολίζει τους πολίτες προς την κατεύθυνση καλύτερης διαχείρισης των οφειλών τους.

- Προβλέπεται ότι η φορολογική διοίκηση δύναται να εγγράψει υποθήκη σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, σε περίπτωση που δεν έχει ασφαλισμένες οφειλές. Το εδάφιο να αποσυρθεί γιατί μπορεί να λειτουργήσει ως αντικίνητρο.

- Η διάταξη για τη δυνατότητα παροδικής εξόδου από τη ρύθμιση (έως 2 μήνες) είναι θετική και διευκολύνει τους οφειλέτες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Θετικό είναι επίσης η δυνατότητα που δίνεται σε οφειλέτες που ήδη βρίσκονται σε πρόγραμμα παλαιότερης ρύθμισης οφειλών να ενταχτούν στο νέο.

- Η διάταξη για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως θετική εάν δεν υπήρχε η προηγούμενη δέσμευση της κυβέρνησης για ολική κατάργησης της.

- Η διάταξη για τη συνέχιση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% είναι θετική.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar μαριος

    Θα δημιουργηθουν νεες ληξιπρόθεσμες;Σωπατε καλε.κερδισατε ένα ...iPhone 6 plus.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει