Οι ιρλανδικές αρχές πραγματοποιούν «διεθνείς επαφές» για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά δεν έχουν ζητήσει οικονομική βοήθεια, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Δουβλίνο, τονίζοντας ότι «η Ιρλανδία δεν έχει διατυπώσει αίτημα για εξωτερική βοήθεια».

Υπουργός της ιρλανδικής κυβέρνησης επανέλαβε σήμερα ότι το Δουβλίνο δε βρίσκεται σε απευθείας συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση με θέμα πακέτο διάσωσης της ιρλανδικής οικονομίας, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν συνεχείς συνομιλίες.

Πηγές της Ε.Ε. δήλωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι διεξάγονται συνομιλίες για πακέτο διάσωσης και ότι δεν είναι πιθανόν η Ιρλανδία να διαχειρισθεί το χρέος της χωρίς οικονομική υποστήριξη.

«Το σενάριο ότι η Ιρλανδία χτυπά την πόρτα του ΔΝΤ ή έχει ανάγκη από πακέτο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εσφαλμένο, αλλά εάν πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις θα είναι πολύ, πολύ επικίνδυνο», δήλωσε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας Ντικ Ροχ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Newstalk.

Η Ιρλανδία εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει οικονομική υποστήριξη για τις τράπεζές της από το ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών σε μία προσπάθεια να αποφύγει να ζητήσει οικονομική υποστήριξη για το κράτος, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Irish Independent, που επικαλείται μη κατονομαζόμενη πηγή.

Πηγές της Ε.Ε. δήλωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερ τις τελευταίες δύο ημέρες ότι συνομιλίες για πιθανή διάσωση της Ιρλανδίας βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι η Ιρλανδία, με το κόστος του δανεισμού της να έχει εκτοξευθεί, θα είναι δύσκολο να αντέξει χωρίς οικονομική υποστήριξη.

Σύμφωνα με την Irish Independent, υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν είναι πιθανόν να ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους του αύριο στις Βρυξέλλες, εάν θα είναι δυνατή η χορήγηση ρευστότητας στις ιρλανδικές τράπεζες, στις οποίες έχει ήδη υποσχεθεί τη χορήγηση 50 δισ. ευρώ.

«Δεν τίθεται θέμα ιρλανδικού δημοσιονομικού χρέους, το θέμα που τίθεται είναι η χρηματοδότηση των τραπεζών. Οι τράπεζες έχουν πρόβλημα χρηματοδότησης», ανέφερε η κατονομαζόμενη πηγή, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Πρέπει να διαπιστώσουμε εάν μπορούσε να απευθυνθούμε στο ταμείο και να πάρουμε χρήματα για τον τραπεζικό τομέα. Ο Λένιχαν στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ έχει μία ευκαιρία να το συζητήσει. Οι τράπεζες θα το αποπληρώσουν, όχι το κράτος».

Σημειώνεται ότι οι ιρλανδικές τράπεζες αύξησαν το δανεισμό τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από 119 δισεκατομμύρια ευρώ στις 24 Σεπτεμβρίου, σε 130 δισεκατομμύρια ευρώ στις 29 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση την κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας την Παρασκευή.