Η Ιρλανδία το αρνείται αλλά πηγές της ΕΕ κάνουν λόγο για διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη με στόχο την παροχή πακέτου βοήθειας ύψους 45 έως 90 δισεκατομμυρίων Ευρώ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ιρλανδίας, Ντέρμοτ Άχερν δήλωσε ωστόσο ότι οι πληροφορίες ότι η Ιρλανδία έχει ήδη αρχίσει διαπραγματεύσεις είναι «μυθοπλασία». «Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη. Εάν υπήρχαν, η κυβέρνηση θα το γνώριζε και δεν γνωρίζουμε κάτι τέτοιο», ανέφερε ο Ντέρμοτ Άχερν, σημειώνοντας ότι σήμερα συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Μπράιαν Κάουεν και τον υπουργό Οικονομίας, Μπράιαν Λένιχαν.

«Έχουμε την βεβαιότητα ότι θα είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε αυτή την οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου και Καινοτομίας, Μπατ Ο΄Κίφι και τόνισε ότι: «Η εθνική κυριαρχία κατακτήθηκε με κόπο σε αυτή τη χώρα και αυτή η κυβέρνηση δεν θα την εκχωρήσει σε κανέναν».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ιρλανδία, αναφέρουν οι πηγές, για να αποφευχθεί ένα σενάριο ανάλογο του ελληνικού, όπου τα δημοσιονομικά προβλήματα μίας χώρας απείλησαν να βυθίσουν σε κρίση το σύνολο της Ευρωζώνης.

Μία τέτοια βοήθεια, εφόσον χρειαστεί, θα εκταμιευθεί από τον αρχικό μηχανισμό διάσωσης ή από το ταμείο των 440 δισεκατομμυρίων Ευρώ που δημιουργήθηκε αφότου η Ελλάδα υποχρεώθηκε να ζητήσει βοήθεια, τον Μάιο. Ωστόσο η Γερμανία διαβεβαιώνει ότι δεν ασκεί πιέσεις στην Ιρλανδία για την αποδοχή βοήθειας.

Άλλες πηγές εκτιμούν ότι το Δουβλίνο μπορεί να μην έχει πρόθεση να προσφύγει σε μηχανισμό στήριξης, αλλά ίσως να μην έχει άλλη επιλογή εάν δεχθεί νέες επιθέσεις από τις διεθνείς χρηματαγορές.