Αρχίζει να κλείνει σιγά – σιγά ο κύκλος των μέτρων που στήριξαν τους εργαζόμενους και έδωσαν ανάσες ρευστότητας στις επιχειρήσεις από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία.

Στην επιστρεπτέα προκαταβολή έχουν ήδη πέσει οι τίτλοι τέλους και ετοιμάζονται να ρίξουν αυλαία τα «κουρεμένα» ενοίκια, οι αναστολές εργασίας, η αναστολή φορολογικών οφειλών, οι ρυθμίσεις για επιταγές. Η κατάσταση στην οικονομία δείχνει να ομαλοποιείται με τις επιχειρήσεις να επιστρέφουν σε συνθήκες κανονικότητας και το οικονομικό επιτελείο να προχωρά στις τελευταίες παρεμβάσεις που υπολογίζεται ότι θα φθάσουν φέτος τα 16 δις. ευρώ.

Με τους εμβολιασμούς να έχουν ανεβάσει ταχύτητα, στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι το φθινόπωρο δεν θα χρειαστεί να επαναληφθούν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για να περιοριστούν τα λουκέτα στην αγορά και να ανακοπεί η έκρηξη της ανεργίας. Ο κίνδυνος βέβαια δεν έχει παρέλθει καθώς κανείς δεν γνωρίζει τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου και με βάση τα σημερινά δεδομένα τα μηδενικά και μειωμένα έως 40% ενοίκια καθώς και οι αναστολές συμβάσεων περιορίζονται τον Ιούνιο. Θα εφαρμοστούν μόνο σε μικρό αριθμό επιχειρήσεων όπως γυμναστήρια, σχολές χορού, κέντρα διασκέδασης που παραμένουν υποχρεωτικά με κατεβασμένα ρολά. Για την εστίαση εξετάζεται να ισχύσει έκπτωση 40% στα ενοίκια Ιουνίου κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί στα τέλη του μήνα.

Επίσης η κυβέρνηση σχεδιάζει την επαναφορά της προαιρετικής μείωσης ενοικίων κατά τουλάχιστον 30%. Σε αυτή την περίπτωση, οι αποφάσεις θα ληφθούν μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών. Βέβαια, το μέτρο προβλέπει την αποζημίωση των ιδιοκτητών από το κράτος σε ποσοστό 12% επί του αρχικού μισθώματος. Μάλιστα, οι φορείς αναμένεται να έχουν συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες ακινήτων έτσι ώστε να προχωρήσει το μέτρο. Σημειώνεται ότι η συμφωνία τίθεται σε ισχύ με την υποχρέωση των ενοικιαστών να καταβάλουν εντός των προθεσμιών το μηνιαίο μίσθωμα. Διαφορετικά, η συμφωνία ανατρέπεται.

Τη σκυτάλη παίρνουν τώρα τα μέτρα στήριξης της επόμενης μέρας όπως η επιδότηση παγίων δαπανών και τα προγράμματα επιχορηγήσεων για την εστίαση, τον τουρισμό, τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους. Ειδικά για τον τουρισμό το μέτρο αναστολής εργασίας έρχεται να στηρίξει τον Ιούνιο εποχικά εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης, είτε επαναπροσληφθούν είτε όχι.

Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη ανακοινώσει πως οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού θα δοθούν και τον Ιούνιο (όπως και τον Μάιο) για τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό με δικαίωμα επαναπρόσληψης, με δύο τρόπους:

  1. Για τους εποχικά εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που θα επαναπροσληφθούν, δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας, με αποζημίωση ειδικού σκοπού, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021.
  2. Για τους εποχικά εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που δεν θα επαναπροσληφθούν κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021, δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού, με μονομερείς δηλώσεις τους, στο σύστημα ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, που τηρείται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων .