Από λάθος σε λάθος στο θέμα του ΕΝΦΙΑ πηγαίνει το υπουργείο Οικονομικών εκθέτοντας την κυβέρνηση. Τελευταίο «κρούσμα» το θέμα της επιβολής του ΕΝΦΙΑ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Αν και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ήλθε σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ώστε τα ενοικιαζόμενα δωμάτια να αντιμετωπίζονται όπως τα ξενοδοχεία και να καταβάλλουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ, όμως η διάταξη που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή και ψηφίσθηκε με τις λοιπές τροποποιήσεις του ΕΝΦΙΑ δεν επέφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς τα ενοικιαζόμενα δωμάτια εξακολουθούν να φορολογούνται όπως οι κατοικίες.

Σύμφωνα με νομικούς η διάταξη όπως ψηφίστηκε δεν εξομοιώνει τη φορολογική μεταχείριση των ενοικιαζομένων δωματίων με τα ξενοδοχεία και με αυτά τα δεδομένα οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων θα κληθούν να πληρώσουν τελικά κανονικά τόσο τον ΕΝΦΙΑ, όσο και το συμπληρωματικό φόρο.

Το υπουργείο Τουρισμού τοποθετήθηκε χθες βράδυ επί του θέματος, σημειώνοντας πως η «λογική» της διάταξης που προστέθηκε στο νόμο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων με το ψηφισθέν στις 11 Σεπτεμβρίου 2014 νομοσχέδιο είναι, οι προβλέψεις που ισχύουν για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (ξενοδοχεία) να εφαρμόζονται και στα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια -διαμερίσματα, αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα πλην των τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων – βιλών του 4179/2013.

Από το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν το λάθος και διαβεβαιώνουν πως θα δοθούν οδηγίες για ομοιόμορφη μεταχείριση ξενοδοχείων – ενοικιαζόμενων δωματίων στην εγκύκλιο που θα εκδώσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.