Τις τελευταίες πινελιές στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ βάζει η κυβέρνηση. Τα αποκαλυπτήρια του πλήρους σχεδίου που πλησιάζει τις 2.000 σελίδες αναμένεται να γίνουν στο υπουργικό συμβούλιο της 29ης Μαρτίου  ενώ μια σύνοψη  να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Το σχέδιο θα συζητηθεί στη Βουλή και θα κατατεθεί στην συνέχεια προς έγκριση στις Βρυξέλλες το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Όταν επικυρωθεί πολιτικά από τους θεσμούς θα παρουσιασθεί στην πλήρη του μορφή. Η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τη λίστα με τα έργα και με τις επενδύσεις που θα ενταχθούν στο πακέτο των 32 δισ. ευρώ. Φτάνουν περίπου στις 150 και σχεδιάζεται να δοθούν στη δημοσιότητα την άλλη εβδομάδα.

Επίσης έχουν επιλεγεί οι επενδύσεις και τα πρώτα έργα που θα τρέξουν  από τον Απρίλιο με προχρηματοδότηση από τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Προτεραιότητα δίδεται σε έργα τα οποία μπορούν να παράγουν γρήγορα δαπάνες και έχουν λάβει την προέγκριση των Θεσμών στις περίπου 100 επαφές που έγιναν τους προηγούμενους μήνες (όπως είναι τα voucher για την αγορά υπολογιστών, οι δράσεις κατάρτισης κλπ).

Με τη γραφειοκρατική διαδικασία έγκρισης του Εθνικού Σχεδίου από τις Βρυξέλες να υπολογίζεται σε 3- 3,5 μήνες από την στιγμή της κατάθεσής του,  στόχος είναι τον Ιούλιο ή το αργότερο τον Αύγουστο να φτάσει το 13% της προκαταβολής.  Στο πλήρες κείμενο των 2.000 περίπου σελίδων θα περιλαμβάνεται ανά έργο- επένδυση η πλήρης ανάλυση κόστους, οι στόχοι και τα ορόσημα.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων με βάση το ΥΠΟΙΚ κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας (κατοικίες, επιχειρήσεις και Δημόσιος Τομέας), ηλεκτρικές διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης, εθνικό σχέδιο αναδάσωσης και επενδύσεις στη βιοποικιλότητα, υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών, ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημόσιου Τομέα (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένης υποδομής και υπηρεσίας κεντρικού υπολογιστικού νέφους, ψηφιακή διαλειτουργικότητα εντός της Γενικής Κυβέρνησης και Ολοκληρωμένη Διαχείριση Συναλλασσόμενων (CRM) με τη Γενική Κυβέρνηση.

Επίσης περιλαμβάνει την πλήρη ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών, νέες έξυπνες μέθοδοι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής (έλεγχοι με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, on-line παρακολούθηση της μεταφοράς αγαθών κ.λπ.), εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS, ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα.

Θα προβλέπει επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διευκόλυνση του επιχειρείν και υποστήριξη των επενδύσεων,  ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ, “έξυπνες” βιομηχανικές επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία/έρευνα και ανάπτυξη), αλλά και συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών (αρδευτικά έργα, εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου κ.λπ.)

Εντάσσονται επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής ως κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης, προβλέπεται η μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση), μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης, μεγάλες επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού (έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες), αλλά και επενδύσεις στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων, υποβοήθηση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας για άτομα με αναπηρία, διευκόλυνση της δημιουργίας μονάδων φροντίδας παιδιών στις εγκαταστάσεις ιδιωτικών εταιριών. Περιλαμβάνεται και η μεταρρύθμιση  του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εκσυγχρονισμός νοσοκομείων και κέντρων Υγείας και εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης Ασθενειών.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.