Σήμερα αναμένεται να φτάσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που θα ανοίξει το δρόμο σε σειρά μεταρρυθμίσεων και σημαντικών μέτρων, τα οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ανεβάσει εκ νέου το πολιτικό θερμόμετρο, με την εξιωματική αντιπολίτευση να έχει δώσει δείγματα γραφής για τις προθέσεις της να το μετατρέψει σε παντιέρα για έναν νέο «ανένδοτο» με αιχμή του δόρατος τους αιγιαλούς.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός με την έλευση του πολυνομοσχεδίου μπαίνει σε ένα νέο γύρο έντονης αντιπαράθεσης σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης παίρνει το «βάπτισμα» του πυρός με το νομοσχέδιο – φωτιά που θα τον φέρει στο επίκεντρο των πολιτικών διαξιφισμών.

Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης του ενός δις. ευρώ και πρέπει να έχει ψηφιστεί ως τις 8 Αυγούστου.

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

Κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης στο τέλος του έτους για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται στον ΦΠΑ.

Απενεργοποίηση του ΑΦΜ για φορολογούμενο που έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή άλλο αδίκημα.

Επιχορήγηση φορέων κυρίως του κλάδου Υγείας (νοσοκομεία κ.ο.κ.) για να αντιμετωπίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προκειμένου να επιταχυνθούν η αναδιάρθρωση και η εξυγίανσή τους.

Ένταξη στο ΕΤΕΑ όλων των επικουρικών ταμείων – Ν.Π.Δ.Δ (και των επικουρικού των ενστόλων)

Καθορισμός της διαδικασίας οριοθέτησης του αιγιαλού

Ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με τη σύσταση 400 νέων οργανικών θέσεων

Μείωση των διοικητικών βαρών σε 11 τομείς της οικονομίας

Αλλαγές στο σύστημα δημοσίων συμβάσεων με την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών προτύπων και επιτάχυνση των διαδικασιών.

Την αναμόρφωση των διατάξεων για το πλαίσιο υποβολής και ελέγχου του «πόθεν έσχες»

Καθιερώνεται η υποβολή δήλωσης οικονομικών συμφερόντων και η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, το οποίο η τρόικα το έχει θέσει ως ένα από τα προαπαιτούμενα