Αγώνα δρόμου για 11,8 δισ. ευρώ σε 61 ημέρες δίνει το υπουργείο Οικονομικών ώστε να κλείσει εντός των νέων στόχων ο προϋπολογισμός και να μην υπάρχουν επιπτώσεις στο έλλειμμα και εξαιτίας μιας νέας αστοχίας εσόδων.

Έτσι, μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την περαίωση και τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, έρχεται βροχή ειδοποιητηρίων για ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, τέλη κυκλοφορίας και βέβαια τα τελευταία εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Με λίγα λόγια, πλήθος φορολογουμένων θα βρίσκεται με το χέρι στην τσέπη, μέχρι και το τέλος του 2010. Στο φόντο της «τρεχάλας» του υπουργείου Οικονομικών δεν βρίσκεται τίποτα περισσότερο από την υστέρηση των εσόδων, αφού τα προσωρινά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του δείχνουν ότι τον Οκτώβριο στα ταμεία του Δημοσίου εισέρρευσαν 4,4 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα στο δεκάμηνο οι εισπράξεις να ανέρχονται σε 40,950 δισ. ευρώ, με τον ρυθμό αύξησης στο 3,5% έναντι ετήσιου στόχου 8,7%.

Με αυτά τα δεδομένα, για να κλείσει ομαλά ο προϋπολογισμός, με βάση τους αναθεωρημένους στόχους, στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου θα πρέπει να εισπραχθούν έσοδα 11,8 δισ. ευρώ.

Ο στόχος, παρότι είναι ψαλιδισμένος κατά 2,4 δισ. ευρώ έναντι των αρχικών εκτιμήσεων του προϋπολογισμού, που τροποποιήθηκαν με το προσχέδιο, δεν είναι καθόλου εύκολος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, τον Νοέμβριο οι εισπράξεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ και τον Δεκέμβριο, με τη βοήθεια της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, αναμένεται να εισπραχθούν 5,5 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα -καλώς εχόντων των πραγμάτων- η περαίωση θα αποφέρει έσοδα 700 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τις συνολικές προσδοκίες εσόδων για το δίμηνο σε 10,2 δισ. ευρώ. Έτσι, η απόσταση από τα 11,8 δισ. ευρώ φτάνει στο 1,6 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ, γεγονός που σημαίνει ότι για να καλυφθεί αυτή η απόκλιση εσόδων χωρίς να επιβαρυνθεί το έλλειμμα θα πρέπει να υπάρξει ισόποση μείωση των δαπανών.

Το κλειδί εδώ είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο οποίο αναμένεται να μπει… χοντρό μαχαίρι στο τέλος του έτους, με την ντρίμπλα των καθυστερήσεων στην υλοποίησή του. Δεν είναι τυχαίο ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου οι δαπάνες του ΠΔΕ μόλις που ξεπερνούσαν τα 5,5 δισ. ευρώ έναντι προϋπολογισμού 9,2 δισ. ευρώ.

Μοιραία, στο τέλος του έτους, οι δαπάνες του ΠΔΕ θα περισσεύουν και η περικοπή τους θα καλύψει τις όποιες υστερήσεις εσόδων.

Για να μην υπάρξουν και νέες εκπλήξεις, άλλωστε, το υπουργείο Οικονομικών συντονίζει φοροκυνηγητό για όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες δεν έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ (68.000 μόνο τον Οκτώβριο) και μαζική αποστολή ειδοποιητηρίων για την πληρωμή φόρων και τελών.

Πηγή: ant1online.gr