Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να γίνει μεθαύριο Τρίτη στο Στρασβούργο η ενημέρωση της Ευρωβουλής για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade and Investment Partnership- TTIP) μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ.

O αρμόδιος Επίτροπος σε θέματα Διεθνούς Εμπορίου Karel De Gucht θα ενημερώσει το νεοεκλεγμένο Κοινοβούλιο την Τρίτη για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ όσον αφορά τη TTIP.

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να υποβάλουν ερώτημα σχετικά με το πώς η Επιτροπή ικανοποιεί τις προϋποθέσεις που έθεσε το Κοινοβούλιο, όταν ενέκρινε την έναρξη των συνομιλιών σχετικά με τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων πριν από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες επιθετικότεροι των βουλευτών της ευρωπαϊκής αριστεράς που αντιτίθεται στη συμφωνία αναμένεται να είναι οι Γερμανοί ευρωβουλευτές μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις Γερμανών αξιωματούχων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και ελεύθερων επενδύσεων που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Στόχος του TTIP είναι να παραμερίσει τις «κανονιστικές ρυθμίσεις» που αποτελούν εμπόδιο στην κερδοφορία πολυεθνικών επιχειρήσεων στις δύο μεριές του Ατλαντικού.

Οι κανονιστικές ρυθμίσεις είναι νόμοι για την προστασία των πολιτών από τους κινδύνους που απειλούν την υγεία, την ασφάλεια, το περιβάλλον και τη χρηματοοικονομική τους ασφάλεια. Αυτό που σκοπεύει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βοήθεια της διατλαντικής εμπορικής και επενδυτικής εταιρικής σχέσης είναι να αναζητήσει ορθολογικούς τρόπους για να καταστούν πιο συμβατές μεταξύ τους οι κανονιστικές ρυθμίσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Αυτό επιδιώκεται για δύο λόγους. Γιατί η μείωση της περιττής γραφειοκρατίας θα μειώσει το κόστος των διατλαντικών επιχειρηματικών σχέσεων, και θα είναι πιο εύκολο για τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν τόσο με την αμερικανική όσο και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεύτερο γιατί η στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ θα καταστήσει τις κανονιστικές ρυθμίσεις πιο αποτελεσματικές.

Ωστόσο, οι παρακολουθήσεις της CIA επί γερμανικού εδάφους καθιστούν τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων πεδίο αντιπαράθεσης και όχι σύμπραξης.