Την πρώτη έξοδο στις διεθνείς αγορές για το 2021 κάνει σήμερα η Ελλάδα με 10ετές ομόλογο με στόχο να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να ανοίξει το βιβλίο των προσφορών για το νέο10ετές.

Όπως ανέφερε χθες πηγή του υπουργείου Οικονομικών «πρόκειται για μία προγραμματισμένη έξοδο, αφού η όλη διαδικασία σχεδιασμού είχε ξεκινήσει πριν από δέκα ημέρες και το μόνο που είχε απομείνει για την Ελλάδα ήταν να πατήσει το κουμπί».

Μάλιστα όπως συμπληρώνει η ίδια πηγή «αν δεν ήταν η Ιταλία στη μέση θα είχαμε βγει στις αγορές από την περασμένη κιόλας εβδομάδα». Με άλλα λόγια οι εξελίξεις στην Ιταλία ήταν αυτές που πήγαν πίσω την έκδοση. Η συγκυρία πάντως ευνοεί τα ελληνικά σχέδια από τη στιγμή που οι αγορές των ομολόγων παραμένουν θετικές και μάλιστα για τίτλους που προσφέρουν αποδόσεις, όπως η Ελλάδα, όταν άλλες χώρες δανείζουν με αρνητικά επιτόκια.

Από χθες που δόθηκε η εντολή οι έξι ανάδοχοι (Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura, Eurobank) που έχουν αναλάβει την έκδοση του 10ετούς ομολόγου με ημερομηνία λήξεως το 2031 έχουν δεχθεί προσφορές 15 δισ. ευρώ που οδηγούν το τελικό επιτόκιο στην περιοχή του 0,75%. Η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να αντλήσει περισσότερα από 2,5 δις. ευρώ τα οποία θα ανεβάσουν τη στάθμη των ταμειακών διαθεσίμων και θα ενισχύσουν τη χρηματοδοτική δύναμη πυρός σε περίπτωση που συνεχιστούν ή και ενταθούν οι ζημιές στην οικονομία από την υγειονομική κρίση.

Η κίνηση έρχεται σε συνέχεια των 2 δισ. ευρώ που συγκέντρωσε η κυβέρνηση από την ιδιωτική τοποθέτηση 30ετών ομολόγων και αποτελεί μία κίνηση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο ποσοτικός στόχος του δανεισμού για το 2021 παραμένει στα 8-12 δις. ευρώ αλλά οι κινήσεις εξόδου εξαρτώνται πάντα από τις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά.

Αξιολόγηση

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας ενημέρωσε χθες τους θεσμούς για τα σχέδια δανεισμού της Αθήνας στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιόλογης η οποία πραγματοποιείται με διαδικασίες fast track παρά το μεγάλο όγκο των προαπαιτούμενων που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι: από τα κόκκινα δάνεια και τα χρέη, τις νέες ρυθμίσεις για τα κορονοχρέη, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τις εκκρεμείς συντάξεις και τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι τις αντικειμενικές αξίες και το Κτηματολόγιο.

Ψηλά στην ατζέντα των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς παρέμειναν τα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Οι συζητήσεις επί του θέματος αυτού θα συνεχιστούν και αναμένεται να κορυφωθούν στην 10η αξιολόγηση τον Απρίλιο αφού τότε θα υπάρξουν και οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις για μόνιμες φοροελεφρύνσεις.