Τις εκτιμήσεις τις Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat αναμένει η ομισιόν ώστε να αποφασιστεί το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα.

Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι για να απαντήσει η Επιτροπή θα πρέπει να περιμένει αφενός τη δημοσιοποίηση από τη Eurostat των στοιχείων για το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος την περίοδο 2006-2009 και αφετέρου την άρση των επιφυλάξεων για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία που είχε έως τώρα η Ευρωπαϊκή Στατιστική υπηρεσία.

Συνεχίζοντας, υπενθύμισε ότι κλιμάκιο της Επιτροπής θα επισκεφθεί την Ελλάδα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, προκειμένου να αξιολογήσει την εφαρμογή των μέτρων για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, το τελευταίο τρίμηνο.

Από την αξιολόγηση του κλιμακίου θα αποφασιστεί και η εκταμίευση της τρίτης δόσης, αφού όπως είπε ο Αλταφάζ «η τριμηνιαία αξιολόγηση είναι αυτή που δίνει την πιο ακριβή εικόνα για την εξέλιξη της δημοσιονομικής κατάστασης στη χώρα».

Υπενθυμίζεται, πάντως ότι η Ε.Ε. έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, εάν η Eurostat αναθεωρήσει σημαντικά προς τα πάνω το ελληνικό έλλειμμα.