Με κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε. ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ, βάζοντας φρένο σε σχετικά αιτήματα που διατυπώνονται από Ιταλία και Γαλλία.

Το πρόβλημα στην Ευρώπη δεν είναι οι κανόνες, αλλά η εφαρμογή τους, δήλωσε ο Σόιμπλε, απευθύνοντας κάλεσμα προς το Λονδίνο πως «η Βρετανία είναι απολύτως απαραίτητη στην Ευρώπη».

Σε συνέντευξή του στους Financial Times λίγες ημέρες πριν η Γερμανία αναλάβει την προεδρία του G7, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτή» η Ε.Ε. χωρίς τη Βρετανία. Ο Σόιμπλε υποστήριξε πως η ένταξη της Βρετανίας στην Ε.Ε. ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τη Γερμανία, καθώς το Λονδίνο και το Βερολίνο μοιράζονται την ίδια προσέγγιση μίας οικονομίας που καθοδηγείται από τις δυνάμεις της αγοράς. «Είναι σαφές, έχουμε ευρεία συμφωνία σε πολλά οικονομικά και ρυθμιστικά θέματα», είπε χαρακτηριστικά.

«Ιστορικά, πολιτικά, δημοκρατικά, πολιτιστικά, η Μεγάλη Βρετανία είναι απολύτως απαραίτητη για την Ευρώπη» πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι το Λονδίνο είναι ένα από τα πιο σημαντικά χρηματοοικονομικά κέντρα στον κόσμο «με μεγάλη απόσταση».