Τα 25 εκατομμύρια ευρώ φτάνει το ποσό που θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την υποστήριξη του ιατρικού τομέα σε εγκαταστάσεις υποδοχής μεταναστών που ζουν στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι «το να είσαι Ευρωπαίος σημαίνει προστασία των πιο ευάλωτων. Με τη σημερινή χρηματοδότηση βοηθάμε τις κοινότητες μεταναστών και φιλοξενούμενων στην Ελλάδα να βελτιώσουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για όλους, ιδιαίτερα σημαντικό κατά την πανδημία».

Αυτή η χρηματοδότηση θα ενισχύσει τόσο την ιατρική υποδομή στα κέντρα υποδοχής όσο και τη στήριξη δημόσιων νοσοκομείων σε κοινότητες υποδοχής στην Ελλάδα που εμφανίζουν αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, θα συμβάλει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου μόλυνσης, στην ενίσχυση του ιατρικού εξοπλισμού σε δημόσια νοσοκομεία, στην υποστήριξη των αρχών στη διενέργεια υγειονομικών ελέγχων και στην παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής βοήθειας, και τέλος στην παροχή αποτεφρωτήρων βιο-ιατρικών αποβλήτων, μονάδων αυτοαπομόνωσης και καραντίνας.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον σημείωσε: «Ο ιός είναι ο κοινός εχθρός μας. Γνωρίζουμε ότι επηρεάζει δυσανάλογα τις ευάλωτες κοινότητες. Αυτή η πρόσθετη υποστήριξη θα βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να προστατεύσουν καλύτερα τα άτομα που διαμένουν στα κέντρα υποδοχής, καθώς και να ανακουφίσουν την πίεση στις υπάρχουσες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης».