Νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας αναμένεται να αναλάβει ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ενόψει της αποχώρησης, μετά τη λήξη της θητείας του στις 19 Ιουνίου 2014, του διοικητή Γεωργίου Προβόπουλου, αποφάσισε ομόφωνα κατά τη σημερινή συνεδρίασή του να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο, βάσει του άρθρου 29 του Καταστατικού της Τράπεζας, τον διορισμό του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του Γενικού Συμβουλίου ο απερχόμενος διοικητής Γ. Προβόπουλος, μέσα σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης και χειροκροτούμενος, παρουσίασε δύο μελέτες που εκπονήθηκαν με την επιμέλεια της ΤτΕ και αφορούν στην Ιστορία της Τράπεζας και το χροονικό της πρόσφατης κρίσης. Έσπευσε δε να χαρακτηρίσει την επιλογή Στουρνάρα ως την καλύτερη δυνατή.

Ο κ. Προβόπουλος, στη συνέχεια, αναφερόμενος στις δύο αυτές μελέτες επισήμανε ότι η συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδας στη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στην αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα έχει κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Χάρη στις ενέργειες της Τράπεζας, είπε ο κ. Προβόπουλος και στη στήριξη που παρείχε το Ευρωσύστημα με κρίσιμης σημασίας αποφάσεις του, οι τράπεζες συνέχισαν να λειτουργούν εύρυθμα, ακόμη και στις περιόδους γενικευμένης αβεβαιότητας. Αποτράπηκε έτσι μια ανοικτή τραπεζική κρίση, που θα είχε άμεση επίπτωση και ως προς την πορεία της χώρας εντός ή εκτός της ζώνης του ευρώ. Συγχρόνως, το τραπεζικό σύστημα, παρά τις μεγάλες ζημιές που υπέστη, αντιμετώπισε αποτελεσματικά τα προβλήματά του και αναδιατάχθηκε σε στέρεες βάσεις με την ενεργό καθοδήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος ως εποπτικής αρχής.

Ο απερχόμενος διοικητής ευχαρίστησε δημοσίως το προσωπικό που, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια κατά τα οποία η ΤτΕ αντιμετώπισε πρωτόγνωρες συνθήκες, ανταποκρίθηκε με επιτυχία υπερβάλλοντας εαυτόν.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι στη διάρκεια των τελευταίων ταραγμένων ετών, και όχι μόνον, η ΤτΕ ενήργησε πάντα έχοντας ως γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα πρέπει:

– Πρώτον να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και να αποφύγει τη χρεοκοπία, που θα είχε ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

– Δεύτερον, το Πρόγραμμα Προσαρμογής πρέπει να εφαρμοστεί με συνέπεια.

– Τρίτον, για να επανέλθει η χώρα στην ανάπτυξη, οφείλει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και να ενισχύσει την εξωστρέφεια της οικονομίας, να εκσυγχρονίσει το κράτος, να καταστήσει ανταγωνιστική τη λειτουργία των αγορών και να περιορίσει το βάρος του δημόσιου χρέους.

– Τέταρτον, η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να στηριχθεί κατά κύριο λόγο στην εκλογίκευση των δαπανών.

– Πέμπτον, η ιστορική πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα επιβάλλει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, την εθνική συνεννόηση και την ευρύτερη δυνατή σύγκλιση.