«Απλώστε τα πόδια σας όσο φτάνει το πάπλωμα σας». Την εντολή αυτή δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ζητώντας τους να κατανείμουν ορθά τις πιστώσεις του το 2015 με βάση τις πραγματικές και κατά προτεραιότητα ανάγκες τους.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης πρέπει να αποφύγουν τυχόν αστοχίες στις προβλέψεις τους για το επόμενο έτος και ειδικά αποκλίσεις στις ανελαστικές τους δαπάνες ώστε να μην αναγκασθούν εκ των υστέρων να τροποποιήσουν τους προϋπολογισμούς τους.

Η εγκύκλιος σημειώνει πως οι προϋπολογισμοί των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης θα πρέπει να ακολουθούν τα όρια του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018.

Σημειώνεται πως αυτό προβλέπει πως σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού 2015 θα ανέρχεται σε 55,45 δισ. ευρώ (έναντι 55,14 δισ. ευρώ του εφετινού προϋπολογισμού). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις δαπανών το 2015 αφορούν στα εξοπλιστικά προγράμματα όπου οι πιστώσεις θα είναι μεγαλύτερες κατά 117 εκατ. ευρώ, στις Γενικές Κρατικές Δαπάνες που θα είναι αυξημένες κατά 345,99 εκατ. ευρώ και στις δαπάνες του υπουργείου Αγροτικής Αναπτύξεως που σε ετήσια βάση θα είναι υψηλότερες κατά 177,2 εκατ. ευρώ.