Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας με την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων και λίγο πριν η χώρα μπει για δεύτερη φορά σε νέα καραντίνα.

Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών που ακόμα μετρούν τις πληγές που έχει ανοίξει στην οικονομία το πρώτο κύμα του κορoνοϊού, βλέπουν τώρα ότι με το δεύτερο ισχυρότερο κύμα της  πανδημίας και το νέο γενικό lockdown όλα ανατρέπονται στην οικονομία.

Όλα δείχνουν ότι το κοντέρ της ύφεσης θα γράψει φέτος πάνω από 10% ενώ το έλλειμμα θα εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ αφού με την νέα καραντίνα η κυβέρνηση θα πρέπει να ανοίξει ακόμη περισσότερο τη βεντάλια των οικονομικών μέτρων στήριξης για να κρατηθούν όρθιοι οι εργαζόμενοι που θα βρεθούν ξανά σε καθεστώς  αναστολής εργασίας και οι επιχειρήσεις που υποχρεωτικά θα κατεβάσουν  ρολά. Με τους νέους υπολογισμούς που κάνουν στο υπουργείο Οικονομικών τα μέτρα στήριξης της οικονομίας για το τελευταίο δίμηνο του έτους εκτιμάται ότι συνολικά θα φθάσουν ή ενδεχομένως θα ξεπεράσουν  τα 4 δισ. ευρώ μαζί με το πακέτο των παρεμβάσεων που ανακοινώθηκε το περασμένο Σάββατο μετά το διάγγελμα του Κ. Μητσοτάκη.

«Τα πράγματα εξελίσσονται χειρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και προφανώς η επίδραση στην οικονομία θα είναι πιο έντονη άρα είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε πρόσθετα μέτρα, θα θέλαμε όμως κάθε φορά πως  βλέπουμε πως εξελίσσεται η υγειονομική κρίση» δήλωσε χθες υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Παραπολιτικά FM) για να προσθέσει ότι «κάθε περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας έχει κόστος για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Όσο πιο πολλοί και αυστηροί είναι οι περιορισμοί και όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκειά τους, τόσο πιο οδυνηρές είναι οι επιπτώσεις σε κοινωνία και οικονομία». Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με «κάποιους προσεγγιστικούς περιορισμούς και έδειξαν αυτοί ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown  είναι περίπου στο 2,5 με 3% της κάθε χώρας».

Για το αν αντέχουν τα κρατικά ταμεία  ένα νέο καθολικό lockdown ο Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει  ότι αντέχουν γιατί «χτίζαμε ταμειακά διαθέσιμα έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για το χειρότερο σενάριο το οποίο να διαρκεί και για αρκετό χρονικό διάστημα».

Για όσο διάστημα η οικονομία θα είναι «κλειδωμένη» το οικονομικό επιτελείο θα ενεργοποιήσει όλα τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και επιχειρήσεων με τα βασικότερα να  προβλέπουν:

  • Επίδομα έως 534 ευρώ το μήνα για τους εργαζόμενους που θα βρεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Με το γενικό lockdown και τις επιχειρήσεις να έχουν βάλει προσωρινό λουκέτο η πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα βρεθούν σε αναστολή εργασίας.
  • Πάγωμα στις πληρωμές  φορολογικών υποχρεώσεων
  • Υποχρεωτικό «κούρεμα» στα ενοίκια κατά 40% για όλη τη χώρα για επιχειρήσεις, πρώτη κατοικίας εργαζομένων σε αναστολή και φοιτητικής κατοικίας.
  • Περισσότερα κρατικά δάνεια σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.
  • Αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.