Τους 134.833 έφθασαν οι δανειολήπτες που υπέβαλαν αίτηση για να ενταχθούν στο πρόγραμμά «Γέφυρα» μέσω του οποίου το κράτος επιδοτεί τη μηνιαία δόση δανείου με εγγύηση την πρώτη κατοικία σε ποσοστό έως 90% και για χρονικό διάστημα 9 μηνών.

Οι  δανειολήπτες που πλήττονται από την πανδημία έχουν τη δυνατότητα  έως και την 31η Οκτωβρίου 2020, να υποβάλουν αίτηση σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία είναι προσβάσιμη στην ιστοσελίδα www.keyd.gov.gr.

Μετά την είσοδο με χρήση του μηχανισμού πρόσβασης ΤaxisNet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) και την υποβολή της αίτησης, τα στοιχεία δανειοληπτών, εισοδημάτων και οφειλών αντλούνται αυτόματα από τη Φορολογική Βάση Δεδομένων και τις τράπεζες, αποτελώντας ένα απτό παράδειγμα διαλειτουργικότητας και αυτοματοποίησης.

Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρει η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους μειώνεται σημαντικά το διοικητικό βάρος, αφού:

  • δεν απαιτείται η προσκόμιση από τους πολίτες μιας σειράς δικαιολογητικών και βεβαιώσεων και
  • δεν χρειάζεται η συμπλήρωση πληροφοριών και στοιχείων που είναι ήδη διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή.

Στην ιστοσελίδα της ΕΓΔΙΧ (http://www.keyd.gov.gr/ covid19-gefyra-yliko/), οι δικαιούχοι μπορούν να βρουν αναλυτικές ερωτήσεις και απαντήσεις, παραδείγματα, καθώς και τον οδηγό χρήσης της πλατφόρμας, με αναλυτικές χρηστικές οδηγίες, βήμα – βήμα για την υποβολή της αίτησης με φωτογραφίες.

Στα 50 Κέντρα – Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, τα οποία λειτουργούν πανελλαδικά, οι πολίτες μπορούν να λάβουν εξατομικευμένες συμβουλές, οδηγίες και ενεργή υποστήριξη στα θέματα διαχείρισης των οφειλών τους.  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για (τηλε)συνάντηση, καλώντας στο τηλέφωνο 213 2125730.