Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την ανάρτηση στο Τaxisnet των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων τρέχουν να προλάβουν προθεσμίες και να κλείσουν τις εκκρεμότητες που έχουν με την Εφορία, τους δήμους και την Πολεοδομία. Όσοι έχουν εισπράξει μειωμένα κατά 40% ενοίκια θα πρέπει να τα δηλώσουν μέχρι σήμερα  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να κερδίσουν έκπτωση φόρου 30% για τη ζημιά που έχουν υποστεί.

Την Παρασκευή θα αρχίσουν να βλέπουν το φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet πάνω από 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) έως τις 30 Οκτωβρίου. Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών στους δήμους αλλά και για την επικαιροποίηση των μισθωτηρίων συμβολαίων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Μέχρι την ίδια προθεσμία, εάν δεν ανακοινωθεί παράταση, νομιμοποιούνται αυθαίρετες επιφάνειες με μειωμένα πρόστιμα και σε πολλές δόσεις.

Με το χρόνο να «τρέχει» και τις ημερομηνίες να λήγουν ο κατάλογος των υποχρεώσεων και των ενεργειών για τους ιδιοκτήτες ακινήτων περιλαμβάνει:

1.  Την υποβολή των δηλώσεων Covid 19 από τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι μέχρι και τον Αύγουστο εισέπραξαν υποχρεωτικά μειωμένα και 40% ενοίκια. Με τη δήλωση των «χαμένων» ενοικίων οι φορολογούμενοι θα κερδίσουν έκπτωση φόρου για το 30% της ζημιάς που έχουν υποστεί. Η έκπτωση συμψηφίζεται με το φόρο εισοδήματος ή και τον ΕΝΦΙΑ. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλουν μέχρι σήμερα (σ.σ. εάν δεν υπάρξει παράταση):

  • Αρχικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο, για όσους δεν έχουν ακόμα υποβάλει αρχικές δηλώσεις και
  • Τροποποιητικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο.

2. Τη δήλωση για τα αδήλωτα τετραγωνικά: Σε 8 ημέρες λήγει η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες για να διορθώσουν και να εμφανίσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ (www.ή στους δήμους την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους προκειμένου να απαλλαγούν από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών τελών και πρόστιμα.

3. Την επικαιροποίηση των μισθωτηρίων συμβολαίων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου από τους φορολογούμενους που ενοικιάζουν ακίνητα. Χωρίς κυρώσεις και πρόστιμα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) και να δηλώσουν  την ισχύ των μισθωτηρίων συμβολαίων,  δηλώνοντας για πρώτη φορά  τις μισθώσεις που έχουν συναφθεί προ του 2014 οι οποίες δεν δηλώθηκαν ποτέ. Μισθωτήρια συμβόλαια που έχουν λήξει θα πρέπει επίσης να δηλωθούν γιατί διαφορετικά, η μίσθωση θεωρείται ότι εξακολουθεί να ισχύει και οι φορολογούμενοι αργά ή γρήγορα θα βρεθούν μπλεγμένοι με την Εφορία.

4.  Την τακτοποίηση ημιυπαίθριων – αυθαιρέτων χώρων. Στις 30 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία  ημερομηνία για την νομιμοποίηση των τετραγωνικών. Εάν δεν υπάρξει παράταση, η τακτοποίηση ημιυπαίθριων και αυθαίρετων θα κοστίζει μετά την 1η Οκτωβρίου, ακριβότερα τουλάχιστον 20% σε σχέση με τώρα.