Αγώνας δρόμου για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή η διάταξη για την κατάργησή του σε 28 νησιά - Ποια ακίνητα εξαιρούνται από τη ρύθμιση


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
8:05
17/09/2020
Αγώνας δρόμου για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
3
loading

Στο φουλ μπαίνουν οι μηχανές στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΑΑΔΕ για να προλάβουν να αναρτήσουν μέσα στα επόμενα 24ωρα  τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στους λογαριασμούς 7,3 εκατομμύριων φορολογούμενων στο Taxisnet.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιδιώκει να φθάσουν εγκαίρως τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες ακινήτων  προκειμένου να μην αλλάξει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου και η πρώτη δόση να καταβληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου ώστε να αποφευχθεί μεγαλύτερη «τρύπα» στα δημόσια έσοδα.

Αρμόδιο στέλεχος έλεγε χαρακτηριστικά ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει κανένας λόγος μετάθεσης της ημερομηνίας πληρωμής και καταβολής διπλής δόσης στο τέλος Οκτωβρίου σημειώνοντας ότι οι φορολογούμενοι στη συντριπτική τους πλειονότητα θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο με πέρυσι.

Η καθυστέρηση στην εκκαθάριση του φόρου -ο αρχικός σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προέβλεπε την ανάρτηση των λογαριασμών έως τις 15 Σεπτεμβρίου- προέκυψε από  την εξαίρεση από τον ΕΝΦΙΑ μικρών ακριτικών νησιών η οποία θα πρέπει να αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά με αποτέλεσμα η ΑΑΔΕ να μην μπορεί να τρέξει την ανάρτηση των σημειωμάτων στο Taxisnet πριν η σχετική νομοθετική ρύθμιση κατατεθεί στη Βουλή.

Τι ισχύει για τους κατοίκους των 28 νησιών

Η διάταξη κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή  και προβλέπει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για 10.000 φορολογούμενους που είναι μόνιμοι κάτοικοι 28 ακριτικών και μικρών νησιών με πληθυσμό που δεν υπερβαίνει τους 1.200 κατοίκους.

Η απαλλαγή αφορά φυσικά πρόσωπα που έχουν κύρια κατοικία στις περιοχές αυτές, και καλύπτει τη συνολική περιουσία που διαθέτουν στις εν λόγω περιοχές, δηλαδή στα συγκεκριμένα νησιά

Εξαιρείται η περιουσία των προσώπων αυτών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Για παράδειγμα εάν ένας φορολογούμενος έχει την κύρια κατοικία του στη Νίσυρο και παράλληλα έχει στην κατοχή του ένα ακόμη ακίνητο (π.χ. διαμέρισμα) στην Αθήνα θα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για την κύρια κατοικία του στην Νίσυρο αλλά θα επιβαρυνθεί με ΕΝΦΙΑ για το διαμέρισμα της Αθήνας. Εάν όμως έχει κι άλλο ακίνητο που βρίσκεται σε κάποιο από τα μικρά νησιά π.χ. στην Τήλο, δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο για την ακίνητη περιουσία του. Θα εξαιρεθεί πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ. Αντίθετα δεν εξαιρούνται από το φόρο οι ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητο σε κάποιο από τα 28 μικρά νησιά αλλά δεν έχουν στο νησί την κύρια κατοικία τους.

Ο λογαριασμός του φετινού ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες φθάνει τα 2,5 δισ. ευρώ και ο φόρος πρέπει να εξοφληθεί σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις.  

Όσοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα καταβάλλουν  τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με το 2019, όσοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητο θα έχουν  αυξομειώσεις στο ποσό του φόρου ενώ για άλλη μία χρονιά απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης. Μικρότερο φόρο θα καταβάλλουν περισσότεροι από 260.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που με απώλειες στα εισοδήματα από ενοίκια λόγω της υποχρεωτικής κατά 40%  ή της προαιρετικής τουλάχιστον 30% μείωσής τους καθώς και όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος καθώς το ποσό θα συμψηφιστεί με το φόρο για την ακίνητη περιουσία τους.

Φέτος θα ισχύσουν οι ίδιες μειώσεις φόρου που ίσχυαν το 2019 και οι οποίες ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας είναι:

 • 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ,
 • 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ,
 • 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ,
 • 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ και
 • 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Παράλληλα πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα πληρώσουν μισό φόρο ή και καθόλου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ τώρα

  Μην κοροϊδεύετε τον κόσμο.
  Καταργήστε άμεσα τον άδικο φόρο κατοχής ΕΝΦΙΑ! Τα ακίνητα να φορολογούνται κανονικά για το εισόδημα που εισφέρουν.

 2. avatar Ταμαμ

  10 χρόνια έκτακτος φόρος

  1. avatar Μέχρι το 2060 !!!!

   ΑΥΤΑ ΤΑ ΨΗΦΙΣΕ Ο ΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΗΣ- ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ-ΑΙΜΟΣΤΑΓΟΥΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει