Έμφαση στη βελτίωση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος που, όπως είπε, παρατηρείται στην ευρωζώνη, έδωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βίτορ Κονστάνσιο, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), που διεξάγεται στην Αθήνα. Εξήγησε ότι αυτό οφείλεται και στη σταθεροποίηση των αδύναμων οικονομιών της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Υπογράμμισε ότι οι τράπεζες της περιοχής βρίσκονται ακόμα σε φάση απομόχλευσης, καθώς προετοιμάζονται για τους ελέγχους της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, οι τράπεζες θα είναι σε καλύτερη θέση να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και να στηρίξουν την ανάκαμψη των οικονομιών.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε αναλυτικά στις συντονισμένες προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω της αναβίωσης της αγοράς τιτλοποιημένων δανείων που θα έχουν ως εχέγγυο τραπεζικά δάνεια.

Ο κ. Κονστάνσιο εξέφρασε προβληματισμό για την εξέλιξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, μετά τη διαμόρφωση του στο 0,5% τον Ιανουάριο, παραδεχόμενος ότι η παραμονή του δείκτη τιμών καταναλωτή σε πολύ χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα εγκυμονεί κινδύνους για την ανάπτυξη και υπονομεύει τις προσπάθειες μείωσης του δημόσιου χρέους των κυβερνήσεων.

Επισήμανε όμως ότι η Φρανκφούρτη δεν θεωρεί ότι υφίσταται απειλή αποπληθωρισμού ιαπωνικού τύπου για την Ευρωζώνη, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι το χαμηλό ποσοστό του Μαρτίου, που επηρεάστηκε από εποχικούς παράγοντες, θα διορθωθεί τον Απρίλιο. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ πρόσθεσε ότι η εδραίωση της ανάκαμψης στην περιοχή, που παρουσίασε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2013 και εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και στο πρώτο τρίμηνο του 2014 θα οδηγήσει σταδιακά τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα, συμβατά με τον στόχο για τη σταθερότητα των τιμών, όπως είναι το κεντρικό σενάριο της τράπεζας.

Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρέθηκε και στο επίκεντρο της τοποθέτησης του επιτρόπου Ενιαίας Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος ανέπτυξε τους βασικούς κατευθυντήριους άξονες των δράσεων και των πρωτοβουλιών της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας την περίοδο 2014-2020, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Μετά τη συνεδρίαση του Ecofin πραγματοποιήθηκε η υπουργική συνδιάσκεψη για την Ευρω-Μεσογειακή συνεργασία, όπου ο προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, υπουργός Οικονομικών της χώρας μας, Γιάννης Στουρνάρας, και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φιλίπ ντε Φοντέν Βιβ, μίλησαν για τις πρωτοβουλίες της ΕΕ προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη στις χώρες της Μεσογείου και στις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται για τις ελληνικές επιχειρήσεις.