9
loading
Γράφει
η Σταυρούλα Πεταλιού

Οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ανακοινώθηκαν και το σαφάρι για γονείς και νέους φοιτητές ξεκινά. Στόχος να βρεθεί ένα σπίτι που να πληρεί όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερες προδιαγραφές. Να είναι κοντά στη σχολή, να εξυπηρετείται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να έχει κοντά κοντά σούπερ μάρκετ, φούρνο κ.α. Δύσκολα πράγματα δηλαδή. Σε πολλές πόλεις τα σπίτια για φοιτητές είναι δυσεύρετα και τα υψηλών προδιαγραφών σπάνια. Άντε όμως και βρέθηκε. Πόσο θα κοστίζει μια τέτοια κατοικία; Το βασικότερο θέμα είναι ακριβώς αυτό. Το σπίτι, που θα στεγάσει τα όνειρα για το μέλλον αλλά και τις ατέλειωτες ώρες διαβάσματος όσων κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποιο από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, πρέπει να πληρεί τη βασικότερη προϋπόθεση... να μπορεί να πληρωθεί από το πορτοφόλι της οικογένειας.

Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο η φετινή χρονιά είναι καλύτερη από τις προηγούμενες καθώς τα σπίτια τα οποία μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν για βραχυχρόνια μίσθωση λόγω του κορονοϊού είναι πλέον στη διάθεση των παραδοσιακών ενοικιαστών. Έτσι οι επιλογές αυξάνονται.

Σε τι τιμές κυμαίνονται οι ενοικιάσεις σπιτιών; Είναι εύκολο για τους φοιτητές να βρουν το διαμέρισμα των ονείρων τους ή έστω εκείνο που μπορεί να αντέξει ο οικονομικός προϋπολογισμός της οικογένειάς τους; Ποια σπίτια είναι καλύτερα να «κοιτάζουν» οι νέοι φοιτητές; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα που απασχολούν κάθε οικογένεια που έχει νέο φοιτητή απαντά μιλώντας στο newsbeast.gr ο πρόεδρος του συλλόγου Μεσιτών Αθήνας - Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος.

«Οι τιμές ακινήτων στα αστικά κέντρα κρατιούνται σε υψηλά επίπεδα» αναφέρει ο Λευτέρης Ποταμιάνος και εξηγεί «υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση διαμερισμάτων καθώς λόγω κορονοϊού πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες οι οποίοι πήραν την απόφαση να βγάλουν τα ακίνητά τους από τη βραχυχρόνια μίσθωση. Ο χάρτης του real estate διαφοροποιήθηκε εξαιτίας της πανδημίας».

Πόσο κοστίζει μία γκαρσονιέρα ή ένα δυάρι στην Αθήνα

Τα μικρά σπίτια δηλαδή οι γκαρσονιέρες και τα δυάρια είναι πρώτα στις προτιμήσεις των φοιτητών, σύμφωνα με τον Λευτέρη Ποταμιάνο αλλά σε απόσταση μέχρι 500 μέτρα από τις σχολές οι τιμές είναι αρκετά υψηλές στα μεγάλα αστικά κέντρα.

«Σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στις σχολές της Αθήνας η τιμή του τετραγωνικού κυμαίνεται από 7,5 έως 10 ευρώ. Για παράδειγμα στου Ζωγράφου μία γκαρσονιέρα 35 τμ η οποία κατασκευάστηκε πριν από από 20 χρόνια, χωρίς θέση στάθμευσης κοστίζει 350 ευρώ. Εάν δε είναι νεόδμητη η τιμής της μπορεί να φτάσει τα 450 ευρώ. Μία γκαρσονιέρα στην περιοχή της Καλλιθέας πίσω από την Πάντειο κοστίζει 300 ευρώ και ένα δυάρι 350» αναφέρει και προσθέτει:

«Η τιμή για ένα δυάρι στα Εξάρχεια 60 τμ πλήρως ανακαινισμένο 2ου ορόφου ανέρχεται στα 500 ευρώ».

«Όσο πιο μικρό είναι το ακίνητο τόσο μεγαλύτερη είναι η ζήτησή του. Απευθύνεται σε μεγαλύτερο κοινό. Γι΄αυτό εάν οι φοιτητές αναζητούν ένα καλύτερο και φθηνότερο σπίτι καλό θα ήταν να αποφασίσουν να μείνουν με κάποιον συγγενή ή φίλο τους. Ένα σπίτι για παράδειγμα 100 τμ μπορεί να έχει ελαφρώς πιο αυξημένη τιμή από ένα δυάρι. Μπορεί να κοστίζει από 500 ευρώ και πάνω».

Λίγο πιο χαμηλές από την Αθήνα οι τιμές στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που συγκεντρώνει μεγάλο ποσοστό των φοιτητών της Ελλάδας και έτσι ειδικά οι περιοχές που βρίσκονται κοντά τις σχολές συνεχίζουν να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές τους. Η κατάσταση όμως είναι λίγο καλύτερη από την Αθήνα.

Στη Θεσσαλονίκη τα ακίνητα για φοιτητές ενοικιάζονται από 6 έως 9 ευρώ το τετραγωνικό. Όσο πιο κοντά όμως στις σχολές είναι το σπίτι τόσο πιο ακριβό είναι. Για παράδειγμα μία γκαρσονιέρα από 30 έως 35 τμ μπορεί να ενοικιαστεί 270 ευρώ. Ένα δυάρι μέχρι 55 τμ μπορεί να ενοικιαστεί 350 ευρώ.

Περίπου ίδια με τη Θεσσαλονίκη είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Πάτρα, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο Κρήτης. Ένα διαμέρισμα από 30 έως 60 τμ κοστίζει από 250 έως 350 ευρώ.

Λιγότερες οι επιλογές αλλά και πιο μειωμένες οι τιμές στην επαρχία

Η Αθήνα κρατά την πρωτιά στις υψηλές τιμές με τη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας να ακολουθούν. Η κατάσταση στην επαρχία όμως είναι καλύτερη έχοντας βέβαια και τα αρνητικά της. Οι επιλογές για τους φοιτητές είναι λιγότερες αλλά τα ενοίκια χαμηλότερα.

Οι τιμές στην επαρχία δεν πέφτουν κάτω από τα 5 ευρώ το τετραγωνικό αλλά τα σπίτια είναι πιο καινούργια. Μια γκαρσονιέρα ή ένα δυάρι μπορεί να ενοικιαστεί από 150 ευρώ και εάν είναι υπέρ πολυτελές μπορεί το ενοίκιο του να φτάσει τα 250 με 300 ευρώ.

Στις περιοχές της επαρχίας που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς το καλοκαίρι ιδίως φέτος παρατηρείται όπως επισημαίνει ο Λευτέρης Ποταμιάνος ένα ιδιαίτερο φαινόμενο. «Όλοι ζητούν να νοικιάσουν το διαμέρισμά τους από την 1η Οκτωβρίου μέχρι τις 31 Μαϊού. Ευελπιστούν πως η πανδημία θα έχει περάσει και έτσι επιθυμούν να δεσμεύσουν το οίκημά τους για το βάλουν την καλοκαιρινή περίοδο στη βραχυχρόνια μίσθωση».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Χαλκιδέος

  Μου φαίνεται ότι θα συμβεί χαμός φέτος στη Σάμο. Με τόσο χαμηλή βάση φέτος, όλοι για μαθηματικά στη Σάμο θα θέλουν να πάνε!!!

 2. avatar ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΞΕΚΙΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

  ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΩΝΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΞ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΘΟΛΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑ,ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ ΜΕ ΧΟΡΗΓΟΥΣ, ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ. ΒΑΛΣΑΜΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ. ΜΠΟΥΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ

 3. avatar Μπέκας

  Γενικά τα νοίκια έχουν ξεφύγει τελείως!!Νομίζουν ορισμένοι οτι έχουμε μισθούς Σουηδίας και ζητάνε κάτι 800-900 ευρώ για σπίτια 25ετίας.

 4. avatar Ζω από αυτο

  Διαθέτω 22 γκαρσονιέρες στα Γιαννενα πραγματικά διαπιστώνω ότι οι γονείς οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα πληρώνουν όσο όσο και το τη έχουν δει τα ματια μου δε φαντάζεστε... λόγο μάλιστα ιδιαιτερότητας της πόλης από τους 22 που φιλοξενώ οι 17 είναι κοπέλες επίπεδο πάτος γοβιδια , κάθε βράδυ έξω και ξανά γοβιδια επίσης να αναφέρω πως συνήθως ο τόπος καταγωγής είναι από επαρχία στα οχτω χρόνια ένα παιδί ήταν μόνο από αθηνα συνήθως κάτι κεράσοχωρια ευρύτανιας κάτι παλαιοκατουνες κάτι γαβαλουδες και κάτι χωρια που λες Θεέ μου .... Εκεί να δείτε .... έχω μια κόρη 11 ετών έχουμε ήδη αποσυρθεί από το ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης θα πάει στην Αγγλία στη χειρότερη . Μακαρι να είχα τα λεφτά να τη στείλω στην Αμερική

  1. avatar Είσαι

   Κηφήνας Κάθεσαι εισπράττεις και μιλάς και από επάνω μήπως τα παίρνεις και μαύρα στην επαρχεία που είσαι; [...]

  2. avatar Γρηγόρης.

   Τα παιδιά που σπουδάζουν στα ελληνικά πανεπιστήμια γίνονται ...ανάρπαστα στο εξωτερικό.Μην αδικείτε τα παιδιά και τα πανεπιστήμιά μας.Η κριτική και το τσουβάλιασμα είναι επιεικώς απαράδεκτη.

 5. avatar ΘΡΙΑΜΒΟΣ

  ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ( ΣΑΜΟΣ) ΜΕ 3150 ΜΟΡΙΑ.
  ΑΠΛΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ
  ΑΠΛΑ ΕΛΠΙΖΕΙ

 6. avatar ΚΑΡΑΓΚΟΥΛΑΣ

  α ρε θυμα ελληναρα που στελνεις τα παιδια σου σε πανεπιστημια ανεργιας και πληρωνεις τσαμπα και βερεσε για να λες οτι παει πανεπιστημιο .Εξαιρουνται βεβαια οι βαρβατες σχολες του πολυτεχνειου και ιατρικες που ακομα και εκει θελει τσαγανο να τις τελειωσεις.
  χαθηκανε τεχνικα επαγγελματα να βγαζουν το ψωμι τους μια χαρα? εδω ο υδραυλικος πλερωνεται οσο ο γιατρος και ειναι αναρπαστοι συνεχεια, Α ρε θυμα α ρε ψωνιο α ρε αιωνιο κοροιδο που ελεγε και ο ποιητης μας. τσαρουχι και λουστρινι μαζι.

 7. avatar .;.

  Η φαμπρικα των σπουδων και των μεταθεσεων των καθηγητων, για να συντηρουν τα κορακια των ενοικιων.
  Μια πολυετης ελληνική καταντια, απότοκο της ανατολίτικης κουλτουρας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...