Σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που εκτείνονται από τους μισθούς των τραπεζιτών και το αρχικό κεφάλαιο για την ίδρυση μιας τράπεζας, έως και την αναδιάρθρωση και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία την Οδηγία 2013/36/ΕΕ σχετικά με την πρόσβαση στη δραστηριότητα πιστωτικών ιδρυμάτων και την προληπτική εποπτεία τραπεζών και επιχειρήσεων επενδύσεων.

Αύριο ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου και εν συνεχεία θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Μεταξύ άλλων στα 167 άρθρα του νομοσχεδίου προβλέπονται τα εξής:

Με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος μπορεί να επιβληθούν, χάριν της προστασίας της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης του κοινού στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε πιστωτικό ίδρυμα, μέτρα εξυγίανσης που περιλαμβάνουν αύξηση κεφαλαίου, εντολή μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων σε άλλη τράπεζα και τη δημιουργία μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος.

Τα μέτρα εξυγίανσης λαμβάνονται όταν διαφαίνεται ότι το πιστωτικό ίδρυμα δεν διαθέτει επαρκή ίδια κεφάλαια ή ότι δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και ιδίως να διασφαλίσει τα επιστρεπτέα κεφάλαια που του έχουν εμπιστευθεί οι καταθέτες και οι λοιποί πιστωτές του, όταν διαπιστώνεται ανάγκη σταθεροποίησης πιστωτικού ιδρύματος ή αποτροπής κινδύνου οικονομικής αστάθειας, όταν διαπιστώνεται ανάγκη προστασίας της εμπιστοσύνης του κοινού, ιδίως των καταθετών, στη σταθερότητα και την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η Τράπεζα της Ελλάδος λαμβάνει τα κατάλληλα κατά την κρίση της μέτρα για την εξυγίανση πιστωτικού ιδρύματος, εκτιμώντας: α) τη διαφαινόμενη αδυναμία του πιστωτικού ιδρύματος να ανακάμψει, β) την αδυναμία λήψης εναλλακτικών μέτρων ισοδύναμου αποτελέσματος εντός κατάλληλου χρόνου για την αποτροπή κατάρρευσης του πιστωτικού ιδρύματος, γ) τις εκτιμώμενες συνέπειες της αδυναμίας πληρωμών πιστωτικού ιδρύματος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, λαμβανομένων υπόψη ιδίως το ύψος των καταθέσεων στο πιστωτικό ίδρυμα και των απαιτήσεων επενδυτών κατ` αυτού, το είδος και εύρος των υποχρεώσεων του πιστωτικού ιδρύματος έναντι άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, οργανισμών συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες και ασφαλιστικών επιχειρήσεων, αλλά και τις συμμετοχές του πιστωτικού ιδρύματος στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών.

Ακόμη, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά την ανάγκη να επωμιστούν τις τυχόν απώλειες από την εξυγίανση ενός πιστωτικού ιδρύματος οι μέτοχοι, οι μη ενέγγυοι πιστωτές και με την επιφύλαξη της ανάγκης προστασίας της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας οι καταθέτες που δεν καλύπτονται από τις διατάξεις του ν. 3746/2009 (καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ).

Η Τράπεζα της Ελλάδος, όταν αποφασίζει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής ενός μέτρου εξυγίανσης σε πιστωτικό ίδρυμα, γνωστοποιεί την απόφασή της στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η Τράπεζα της Ελλάδος παρέχει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του πιστωτικού ιδρύματος, όπως και κάθε άλλη πληροφορία που χρειάζεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να προετοιμάσει τη χρήση των κεφαλαίων του στη λήψη μέτρων εξυγίανσης ή την ανακεφαλαιοποίηση αυτού του πιστωτικού ιδρύματος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συνάπτουν μνημόνιο συνεργασίας που θα προβλέπει τις πληροφορίες που πρέπει να ανταλλάσσουν και άλλες λεπτομέρειες της συνεργασίας τους σε σχέση με τα πιστωτικά ιδρύματα.