Με 1,5 εκατ. δολάρια χρηματοδοτεί η Greylock IL., θυγατρική της Greylock Partners, την ελληνική start-up εταιρεία Workable. H Greylock, ένα από τα κορυφαία venture capital funds στον κόσμο, θα επιδιώξει να αλλάξει το τοπίο όσον αφορά τα online εργαλεία και τις υπηρεσίες προσλήψεων.

«Η επόμενη πρόκληση για τις ελληνικές start-up είναι η κλίμακα», δηλώνει στην «Καθημερινή» ο συνιδρυτής και CEO της Workable, Νίκος Μωραϊτάκης. «Τα χρήματα για να αυξηθούν μπορούν να έλθουν μόνο από το εξωτερικό. Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί ότι μπορεί μία ελληνική start-up, μόλις ένα χρόνο μετά τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης, να αντλήσει τέτοια κεφάλαια, και μάλιστα από ορισμένους από τους καλύτερους επενδυτές διεθνώς», εξηγεί.

Η Workable, με έδρα τον Γέρακα Αττικής, ιδρύθηκε από τον Νίκο Μωραϊτάκη και τον Σπύρο Μαγιάτη τον Ιούνιο του 2012. Το προϊόν της είναι ένα εύχρηστο λογισμικό που καθιστά ευκολότερα διαχειρίσιμη τη διαδικασία προσλήψεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν έχουν τους πόρους να επενδύσουν σε ειδικό τμήμα ανθρώπινου δυναμικού. Τα εργαλεία της επιτρέπουν στους εταιρικούς της πελάτες να διαφημίσουν τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν στο Διαδίκτυο και να αξιολογήσουν πιο αποδοτικά τους υποψηφίους. Στις αρχές του 2014, οι επιχειρήσεις που υιοθετούν το λογισμικό της Workable αυξάνονται κατά 30% κάθε μήνα, ενώ το 60% είναι αμερικανικές. Σήμερα εργάζονται στην εταιρεία 18 άτομα –οι 16 στην Ελλάδα– και έχει ανοίξει γραφεία στο Λονδίνο και στο Πόρτλαντ, στη δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Το προφίλ της Greylock IL.

Η Greylock IL. ιδρύθηκε το 2006. Εκτατέ έχει επενδύσει σε 30 ισραηλινές start-up και μόλις 8 ευρωπαϊκές – η Workable είναι η ένατη.

Η Greylock Partners, που ιδρύθηκε το 1965 στη Βοστώνη και μετεγκαταστάθηκε το 2009 στη Σίλικον Βάλεϊ, έχει επενδεδυμένα κεφάλαια 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θεωρείται από τις πιο επιτυχημένες επενδύτριες στη δεύτερη γενιά της διαδικτυακής οικονομίας. Στους εταίρους της συμπεριλαμβάνονται μεγάλες βιομηχανικές οικογένειες των ΗΠΑ και τα κληροδοτήματα των πιο φημισμένων αμερικανικών πανεπιστημίων.