Οι αμυντικές δαπάνες και τα εξοπλιστικά προγράμματα θα βρεθούν στο μικροσκόπιο της Βουλής την προσεχή εβδομάδα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος θα ενημερώσει την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σχετικά με τη διαδικασία και τα όργανα με τα οποία το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξασφαλίζει σήμερα τη χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Ακόμη, θα ενημερώσει για τις υφιστάμενες διαδικασίες ελέγχου των αναδόχων δημοσίων συμβάσεων στον τομέα της Άμυνας, για τα υλικά μέσα που διαθέτει το υπουργείο και για τον μέσο χρόνο ολοκλήρωσης τέτοιων ελέγχων.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναμένεται να αναφερθεί και στους υφιστάμενους μηχανισμούς αποκλεισμού εταιρειών, που χρησιμοποίησαν αθέμιτα και παράνομα μέσα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, και έλαβαν στο παρελθόν μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών έχουν θέσει ως στόχους :

– Την αναδιάρθρωση των Οικονομικών υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ με στόχο τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, την ενιαία διαχείριση-έλεγχο των οικονομικών του ΥΠΕΘΑ και την ενίσχυση στην πράξη της δυνατότητας άσκησης ουσιαστικής εποπτείας από το Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών.

– Την εξέταση της κατάρτισης ενός ενοποιημένου προϋπολογισμού μηδενικής βάσης για το ΥΠΕΘΑ για τον εξ υπαρχής έλεγχο της αναγκαιότητας–σκοπιμότητας και ιεράρχησης όλων των αναγκών με στόχο τη βέλτιστη κατανομή των πιστώσεων του προϋπολογισμού προς υλοποίηση των δράσεων και των πολιτικών του ΥΠΕΘΑ στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που τίθενται από τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία.

– Την κάλυψη του μεγαλύτερου δυνατού εύρους αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων με ίδια μέσα, μέσω της αξιοποίησης στο έπακρον των στρατιωτικών εργοστασίων και του εξειδικευμένου προσωπικού σε τομείς όπως η συντήρηση οχημάτων, αρμάτων, οπλικών συστημάτων, η προμήθεια ειδών ένδυσης–υπόδησης, η παρασκευή φαρμάκων κ.λπ.