Μείωση τζίρου, κατά τουλάχιστον 23% μέσο όρο, σε σχέση με πέρυσι, κατέγραψαν κατά τις φετινές χειμερινές εκπτώσεις έξι στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΘ), σε δείγμα 200 μελών του.

Όπως επισημαίνει ο ΕΣΘ, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, αυτή αποτυπώνει την «απογοήτευση, το άγχος και την ανασφάλεια των εμπορικών επιχειρήσεων, λόγω της συνεχιζόμενης καθίζησης της κατανάλωσης και στην περίοδο των εκπτώσεων».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, αναλυτικότερα, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, πάνω από επτά στους δέκα επιχειρηματίες του δείγματος (ποσοστό 74%) δηλώνουν απογοητευμένοι απ΄ τον τζίρο των χειμερινών εκπτώσεων, ενώ μόνον το 26% δηλώνει ικανοποιημένο.

Έξι στους δέκα (58%) επισημαίνουν ότι ο τζίρος τους μειώθηκε σε σχέση με πέρυσι, κατά τουλάχιστον 23% μέσο όρο, το 25% ότι κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα και το 12% δηλώνει αύξηση σε σχέση με τον περυσινό του τζίρο.

Στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, ικανοποιημένο από την κίνηση στην αγορά κατά τις εκπτώσεις δηλώνει το 32% των επιχειρηματιών. Το 56% των ερωτηθέντων στην ίδια περιοχή υποστηρίζουν ότι είδαν αρνητική μεταβολή στον τζίρο τους, «το 26% δηλώνει ότι έμεινε στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη (κακή) περυσινή περίοδο, ενώ μόνον το 12% των επιχειρήσεων δηλώνει αύξηση του τζίρου τους», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΣΘ.

Η έλλειψη ικανοποίησης σε σχέση με τον τζίρο των εκπτώσεων βρίσκεται στο ζενίθ της στην περιοχή Εγνατίας- Ιωνος Δραγούμη-Βενιζέλου (μόλις το 24% των ερωτηθέντων απαντά ότι είναι ικανοποιημένο από τον τζίρο των εκπτώσεων), ενώ ακολουθεί η ζώνη Ερμού – Βασιλέως Ηρακλείου-Δημητρίου Γούναρη, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 25%.
Πιο θετική είναι η εικόνα στην περιοχή της Τσιμισκή-Αγίας Σοφίας-Μητροπόλεως-Προξένου Κορομηλά, όπου το ποσοστό των ικανοποιημένων από τον τζίρο τους επιχειρηματιών ανέρχεται στο 42%.

Χειρότερη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν επιχειρήσεις εκτός ιστορικού κέντρου, αφού στη δυτική Θεσσαλονίκη μόλις το 12% δηλώνει ικανοποιημένο από την κίνηση στην περίοδο των εκπτώσεων, ενώ, σε άλλη ερώτηση, ποσοστό 70% επί των ερωτηθέντων δηλώνει ότι υπήρξε αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι.

Στην ανατολική Θεσσαλονίκη, το 25% των επιχειρήσεων δηλώνει ικανοποιημένο από την κίνηση στην περίοδο των εκπτώσεων, ενώ, σε αντίστοιχη ερώτηση, ποσοστό 55% των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι.

Όσον αφορά στην κίνηση των επιχειρήσεων κατά την πρώτη Κυριακή των Εκπτώσεων, σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες (57%) δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι, ενώ αντίθετη απάντηση δίνει το 33%. Το 10% των ερωτηθέντων επέλεξαν να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, παρότι ο νόμος έδινε αυτή τη δυνατότητα.