Ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο ήρθε να ρίξει τη βαριά σκιά του στη Γερμανία, καθώς η εταιρία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) Wirecard παραδέχθηκε ότι ποσό 1,9 δισ. ευρώ, που είχε εγγραφεί στον ισολογισμό της, «πολύ πιθανόν» να μην… υπήρχε.

Στα πλαίσια αυτά, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Wirecard, Μάρκους Μπράουν, συνελήφθη με την υποψία ότι παραποίησε τα έσοδα της εταιρίας, προκειμένου αυτή να φαίνεται ισχυρότερη και πιο ελκυστική στους επενδυτές και τους πελάτες, όπως ανέφεραν εισαγγελείς σε σημερινή (23/06) τους ανακοίνωση.

Η Wirecard ανακοίνωσε χθες ότι ποσό 1,9 δισ. ευρώ που είχε εγγραφεί στους ισολογισμούς της δεν υπήρξε ποτέ -μια «μαύρη τρύπα» που απειλεί να… καταπιεί ολόκληρη την γερμανική εταιρία πληρωμών.

Ο Μπράουν παραδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουνίου και σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή, ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα παραμείνει υπό κράτηση, σύμφωνα με τους εισαγγελείς του Μονάχου.

Ο Μπράουν, που μόλις την περασμένη εβδομάδα παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του, κατηγορείται ότι παραποίησε τους ισολογισμούς της εταιρίας και ότι χειραγώγησε την αγορά παραποιώντας έσοδα από συναλλαγές με τρίτα μέρη, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Η Wirecard «οφείλει να αποσαφηνίσει» τα πράγματα και να «αποκαταστήσει όλη τη ζημιά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, σε συνέντευξή του στο δίκτυο t-online, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε μια Γερμανία που τώρα ανακαλύπτει άναυδη το μέγεθος της απάτης.

Τα νεότερα αυτά γεγονότα αποτελούν δραματική εξέλιξη για την τύχη της εταιρίας, η οποία προσέλκυσε κάποιους από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο, πριν πληροφοριοδότης ισχυριστεί ότι οφείλει την επιτυχία της εν μέρει σε ένα δίκτυο εικονικών συναλλαγών.

Στο χρηματιστήριο, το σκάνδαλο έτρεψε σε φυγή τους επενδυτές από την περασμένη Πέμπτη (18/06), με την τιμή της μετοχής της να έχει χάσει κοντά το 90% της αξίας της έως χθες. Σήμερα το πρωί κατέγραψε άνοδο σχεδόν 16% στα 16,7 ευρώ.